28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » ES fonds Latvijai piešķirs 17,7 miljonus eiro pērnā gada plūdu seku likvidēšanai
ES fonds Latvijai piešķirs 17,7 miljonus eiro pērnā gada plūdu seku likvidēšanai
Autors: NRA.lv / 13. novembris 2018, 15:20
Šodien Eiropas Parlaments ar lielu vairākumu Strasbūrā apstiprināja €17,7 milj. finansējuma piešķiršanu Latvijai no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda 2017. gada plūdu seku likvidēšanai. Par minēto līdzekļu piešķiršanu Eiropas Parlamentā atbildīga ir ETP frakcijas deputāte Inese Vaidere.


Ziņojuma autore Inese Vaidere: “Esmu ļoti gandarīta, ka esam sadzirdēti un ir izdevies panākt tik nozīmīgu atbalstu. Nu jau arī pārējās Eiropas Savienības dalībvalstis ir labi informētas, ka pērnā gada plūdos Latvija ir cietusi ievērojamus zaudējumus, kuru aprēķini sastāda līdz pat 380 miljoniem eiro, kas mums ir ārkārtīgi daudz. Tas ir gandrīz divreiz vairāk par pieteikšanās minimuma griestiem. Visi aprēķinātie zaudējumi ietver gan bojājumus infrastruktūrai, gan zaudējumus lauksaimniekiem un pašvaldībām. No ES Solidaritātes fonda mēs varam pieprasīt atbalstu tikai infrastruktūras objektu atjaunošanai. Līdz ar to piešķirtais atbalsts pārsvarā būs virzīts uz bojāto hidrotehnisko būvju, meliorācijas sistēmu, piemēram, Lubānas dambja un ceļu infrastruktūras atjaunošanu”.

2017. gada augustā, septembrī un oktobrī Latviju skāra ilgstoši un intensīvi nokrišņu periodi, kas izraisīja plūdus visā valstī, it īpaši Latgalē. Plūdi iznīcināja ražu un izraisīja plašus bojājumus ūdens kanāliem, kanalizācijas sistēmām, pieslēgtajām ūdens attīrīšanas iekārtām, lauksaimnieku platībām, kā arī ceļu infrastruktūrai. Atbalsts ir paredzēts, lai palīdzētu novērst šos plūdu radītos zaudējumus.

Pēc Eiropas Parlamenta balsojuma seko Eiropas Komisijas lēmums par līdzekļu piešķiršanu. Tiklīdz tie Latvijai būs pieejami, šie līdzekļi ir obligāti jāizlieto 18 mēnešu laikā. Visticamāk finansējums Latvijai būs pieejams jau šī gada decembrī, un ir paredzēts to izlietot plūdu skarto meliorācijas sistēmu sakārtošanai.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats