28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Tramps ASV Federatīvo rezervju sistēmu nosauc par savu lielāko draudu
Tramps ASV Federatīvo rezervju sistēmu nosauc par savu lielāko draudu
Autors: bizness.lv / 17. oktobris 2018, 12:25
"Mans lielākais drauds ir FRS, jo FRS ceļ likmes pārāk strauji," sacīja Tramps intervijā telekanālam "Fox Business". ASV prezidents Donalds Tramps jau iepriekš ir kritizējis Savienoto Valstu centrālo banku - Federālo rezervju sistēmu (FRS) - par procentlikmju paaugstināšanu, un vakar, 16. oktobrī, viņš paziņoja, ka FRS esot viņa lielākais drauds.


Tramps izteicās, ka FRS ir neatkarīga, tāpēc viņš ar to nerunā, bet neslēpa savu neapmierinātību ar to, ko tā dara. Viņaprāt, procentlikmju paaugstināšana notiek pārāk ātri, jo jaunākie inflācijas dati ir ļoti zemi.

Gada inflācija ASV septembrī bija 2,3%, un tas bija septiņos mēnešos zemākais rādītājs. FRS noteiktais inflācijas mērķrādītājs ir aptuveni 2%.

Kad "Fox News" žurnāliste norādīja, ka Tramps pats pieņēmis lēmumu FRS vadītāja amatā nomainīt Dženetu Jelenu ar stingrākas monetārās politikas piekritēju Džeromu Pauelu, ASV prezidents atbildēja: "Ja drīkstu būt godīgs, es nevienu nevainoju. Es viņu [Pauelu] tur ieliku. Un varbūt tas bija pareizi, varbūt nē, bet es viņu tur ieliku."

Tāpat Tramps atzina, ka FRS ir vēl daudz cilvēku, ar kuriem viņš nav apmierināts. 

Pēdējā laikā Tramps regulāri kritizē FRS par procentlikmju palielināšanu, pārkāpjot tradīciju, ka ASV prezidenti nemēdz publiski izteikties par FRS politiku, lai neietekmētu tās neatkarību. Pagājušajā nedēļā Tramps sacīja, ka FRS ir sajukusi prātā, tik strauji paaugstinot procentlikmes.

"Es domāju, ka FRS pieļauj kļūdu. Tās [monetārā politika] ir tik stingra. Es domāju, ka FRS ir sajukusi prātā," žurnālistiem teica Tramps.

FRS šogad bāzes procentlikmi paaugstinājusi trīs reizes, un gaidāms, ka decembrī varētu notikt vēl viens paaugstinājums. Bāzes procentlikmes paaugstināšana veicina ASV dolāra kursa kāpumu, kas nav izdevīgs amerikāņu eksportētājiem, kā arī aizdevumu likmju pieaugumu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats