25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Pasaules Banka: Gandrīz pusei pasaules iedzīvotāju jāiztiek ar 4,75 eiro dienā
Pasaules Banka: Gandrīz pusei pasaules iedzīvotāju jāiztiek ar 4,75 eiro dienā
Autors: bizness.lv / 17. oktobris 2018, 12:09
Pasaules Bankas ziņojums, kas tiek laiksts klajā reizi divos gados, vēstīts, ka gandrīz puse pasaules iedzīvotāju spiesti iztikt ar mazāk nekā 5,50 ASV dolāriem jeb 4,75 eiro dienā.


Ziņojumā sniegts plašāks skatījums uz nabadzību un secināts, ka galējā nabadzībā dzīvojošu cilvēku skaits joprojām ir "nepieņemami augsts", lai gan proporcionāli to daļa pēdējos gados ir sarukusi. Globālā izaugsme pēdējos gados ir lēna, tomēr kopējais nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits laikā no 2013. gada līdz 2015. gadam ir samazinājies par vairāk nekā 68 miljoniem, kas ir aptuveni tikpat daudz cilvēku, cik dzīvo Taizemē vai Lielbritānijā.

Tomēr pašreizējās tendences liecina, ka līdz 2030. gadam var neizdoties sasniegt Pasaules Bankas mērķi samazināt galējā nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaitu līdz 3% no pasaules iedzīvotāju kopskaita. Banka arī norāda, ka ekonomiskās izaugsmes augļi tiek nevienlīdzīgi sadalīti starp valstīm un reģioniem. 

Nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits, kas spiesti iztikt ar 5,50 ASV dolāriem dienā vai mazāk, pasaulē ir sarucis no 67% līdz 46% laikā no 1990. gada līdz 2015. gadam. Pagājušajā gadā Pasaules Banka ziņoja, ka galējās nabadzības līmenis 2015. gadā sarucis par 10%.

Pasaules Banka "galējo nabadzību" definē kā iztikas minimumu mazāk nekā 1,90 dolāri (1,64 eiro) dienā. Šī summa kā galējas nabadzības slieksnis tika noteikta 1990. gadā, kad vairāk nekā 1,9 miljardi pasaules iedzīvotāju jeb 36 procenti dzīvoja zem galējas nabadzības sliekšņa. 2015. gadā kopējais galēji nabadzīgo iedzīvotāju skaits bija 736 miljoni.

Līdz ar Ķīnas izaugsmi Austrumāzijā un Klusā okeāna reģionā nabadzības līmenis samazinājies par 60 punktiem līdz 35%, taču turpmāk progress, visticamāk, samazināsies, jo ekonomiskā izaugsme ir pierimusi. Tikmēr Subsahāras Āfrikā nabadzība sāk iesakņoties. Šajā reģionā 84,5% cilvēku spiesti iztikt ar mazāk kā 5,50 dolāriem dienā. Pasaules Banka arī secinājusi, ka pieaug nabadzīgo skaits turīgajās valstīs.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats