29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Makroekonomika » Austrumu robežas iepirkumu krimināllietas: izkrāpta nauda vairāk nekā viena miljona eiro apmērā
Austrumu robežas iepirkumu krimināllietas: izkrāpta nauda vairāk nekā viena miljona eiro apmērā
Autors: NRA.lv / 26. maijs 2020, 12:28
Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu vienā no austrumu robežas iepirkumu krimināllietām, kurā Valsts robežsardzes (VRS) veiktajos iepirkumos atklāta kukuļošana un naudas izkrāpšana vairāk nekā viena miljona eiro apmērā,  informēja IDB.

22.maijā birojs pabeidzis pirmstiesas izmeklēšanu apjomīgā kriminālprocesā saistībā ar vairākiem VRS veiktajiem iepirkumiem robežapsardzības jomā, kuru kopējā vērtība bija vairāk nekā trīs miljoni eiro. Šīs izmeklēšanas rezultātā birojs rosina sākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām - divām VRS amatpersonām un piecām personām no trīs dažādiem uzņēmumiem.

IDB veiktās izmeklēšanas gaitā tika iegūti apliecinājumi tam, ka pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas starp VRS amatpersonām un robežapsardzes vajadzībām nepieciešamā tehniskā aprīkojuma piegādātāju pārstāvjiem tika veikta iepirkumā iekļaujamo tehnisko specifikāciju saskaņošana.
Turklāt VRS amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieprasīja no komercuzņēmuma noteikta apmēra kukuļus, lai nodrošinātu šī uzņēmuma uzvaru iepirkuma konkursā. Tādējādi šī komercsabiedrība, par attiecīgo summu sadārdzinot piedāvājumu, uzvarēja četros VRS organizētos iepirkumos, un no valsts budžeta tika izkrāpti naudas līdzekļi ne mazāk kā 73 000 eiro apmērā, kurus kā kukuļus skaidrā naudā saņēma robežsardzes amatpersona.

Šajā lietā kopumā tika izmeklēta VRS amatpersonu veikta kukuļņemšana vairāk nekā 90 000 eiro apmērā.

IDB šajā lietā izmeklēja arī kāda komercuzņēmuma darbinieka rīcību, apzināti maldinot VRS par iepirkuma ietvaros piedāvātā tehniskā līdzekļa atbilstību nolikuma tehniskās specifikācijas prasībām, tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta finanšu līdzekļus vairāk nekā 930 000 eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka valsts austrumu robežas vajadzībām piegādātās robežapsardzības iekārtas neatbilda tehniskajai specifikācijai un netika piegādātas paredzētajos termiņos, būtisks kaitējums tika radīts ne tikai valsts budžetam, bet arī valsts robežas apsargāšanas kvalitātei, konstatējusi IDB.

Ņemot vērā minēto, IDB ir rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret divām VRS amatpersonām pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, krāpšanu lielā apmērā un negodīgas konkurences veicināšanu. Amatpersonu darba pienākumi VRS bija saistīti ar iepirkumu dokumentācijas izstrādi, darbu iepirkumu komisijās un lēmumu pieņemšanu sēdēs.

Vienlaikus rosināts sākt kriminālvajāšanu pret piecām personām no trīs dažādiem uzņēmumiem pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļdošanu, negodīgas konkurences veicināšanu, krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu.

Ņemot vērā, ka noziedzīgs nodarījums tika izdarīts juridisku personu interesēs, pret diviem uzņēmumiem sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanai.

"Ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu saistītā pirmstiesas izmeklēšana ir viens no IDB līdzšinējās darbības vērienīgākajiem un sarežģītākajiem procesiem. Viens no IDB darbības mērķiem ir novērst valsts amatpersonu veiktu valsts līdzekļu izšķērdēšanu un prettiesisku konkurences ierobežošanu, un esmu gandarīts, ka IDB darbinieku kompetence un ekspertīzes līmenis dod iespēju šādus plaša mēroga iespējamus noziedzīgus nodarījumus efektīvi atklāt," norāda IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

IDB lietvedībā atrodas vēl vairāki kriminālprocesi saistībā ar valsts austrumu robežas izbūvi un aprīkošanu - šajos apjomīgajos un sarežģītajos kriminālprocesos vēl turpinās pierādījumu iegūšana un nostiprināšana likumā noteiktajā kārtībā.

LETA jau ziņoja, ka skaļākā no patlaban IDB lietvedībā minētajām lietām saistīta ar bijušo VRS priekšnieku Normundu Garbaru un pašreizējo robežsardzes priekšnieka vietnieku Juri Martukānu.

Apjomīgajā kriminālprocesā IDB birojs izmeklē iespējamus noziedzīgu nodarījumus būvniecības procesos valsts Austrumu robežjoslas izbūvē un ierīkošanā, kas veikti VRS iepirkumā par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu.

Kopējā iepirkuma summa valsts Austrumu robežas ierīkošanai pārsniedz 40 miljonu eiro. Pagājušā gada septembrī IDB aizturēja četras personas, kurām kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās personas statuss. Starp aizturētajiem bija Garbars un SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" valdes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Māris Peilāns.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats