19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Makroekonomika » Elektroenerģijas cena sasniegusi rekordzemu līmeni
Elektroenerģijas cena sasniegusi rekordzemu līmeni
Autors: NRA.lv / 31. marts 2020, 13:54
Šogad Latvijā vērojams straujš elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas samazinājums. Martā cena Nord Pool biržas Lartvijas cenu zonā sasniegusi vēsturiski zemāko slieksni – 24,02 EUR/MWh, kamēr februārī tā bija par 4,03 EUR/MWh dārgāka. Tik zems cenas līmenis Latvijā, kopš Nordpool biržas darbības uzsākšanas – 2013. gada, ir vērojams pirmo reizi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Apkopojot tirgus datus, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) konstatējusi - pērn elektroenerģijas cena bijusi augstāka, sasniedzot 40,07 EUR/MWh.

Pateicoties elektroenerģijas cenas lejupslīdei, izmaksas mainīgas cenas rēķinos šogad salīdzinājumā ar 2019. gada martu, ir par 40% jeb par 16,05 EUR/MWh mazākas. 
"Iepriekš jau vairākkārt esam konstatējuši - elektroenerģijas lietotāji, kuri izvēlējušies mainīgas cenas līgumus, visbiežāk ir ieguvēji. Šobrīd izmaksu samazināšanās mainīgas cenas rēķinos atspoguļojas īpaši izteikti. Tādēļ šis ir piemērots laiks, kad lietotājiem izvērtēt iespēju mainīt esošo tirdzniecības pakalpojumu. Ja lietotājs līdz šim nav veicis aktīvu izvēli elektroenerģijas tirgū un joprojām saņem elektrību universālā pakalpojuma ietvaros, tad pakalpojuma vai tirgotāja maiņa var tikt veikta jebkurā brīdī bez jebkādām soda sankcijām" stāsta SPRK priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Elektroenerģijas cenas straujo kritumu sekmējuši labvēlīgie laikapstākļi - siltā ziema, vējainais laiks un pieaugušās ūdens rezerves elektroenerģijas ražošanai. Tāpat pasaules tirgos samazinājušās dabasgāzes un CO2 emisijas kvotu cenas, kas ļāva saražot elektroenerģiju lētāk arī ar fosilo kurināmo.

SPRK atgādina - mainīgas cenas līgumos cena mainās atbilstoši cenas izmaiņām biržā. Izvēloties mainīgo elektroenerģijas cenu, lietotājam ir jābūt gatavam uzņemties cenas svārstības riskus, ko ietekmē notikumi tirgū. Tomēr vienlaikus tā ir iespēja ietaupīt, gadījumos, ja biržas cena samazinās vai tiek mainīti patēriņa ieradumi, piemēram, patērējot elektroenerģiju vairāk nakts stundās un brīvdienās, kad elektroenerģijas cena biržā ir lētāka.

Savukārt fiksētas cenas līguma gadījumā elektroenerģijas cena ir nemainīga uz noteiktu periodu. Līdz ar to tās izvēle nodrošina prognozējamas izmaksas par elektroenerģiju. Fiksētu cenu parasti izvēlas lietotāji, kuri nevēlas uzņemties cenu svārstību risku. Fiksēta cena pasargā gadījumos, kad cena biržā pieaug, bet vienlaicīgi nedod iespēju ietaupīt, ja biržā cena samazinās, tajā skaitā nakts stundās un brīvdienās.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats