19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Makroekonomika » Čeku loterijas aizkulises
Čeku loterijas aizkulises
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 9. septembris 2019, 13:54
Čeku loterijas laimētājus pirmais paziņo TV3 kanāla raidījums SuperBingo. Pēc tam tie ir atrodami arī čeku loterijas vietnē. Taču izloze īstenībā notiek trīs dienas agrāk – iepriekšējās ceturtdienas naktī, vienu minūti pirms pusnakts, un bez Valsts ieņēmumu dienesta vai Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas klātbūtnes.

Otrajā čeku loterijā tika izlozētas 54 naudas balvas, 54 padziļinātas sadarbības programmas dalībnieku balvas un 10 čeki, kas piedalīsies gada izlozē. Arī šajā izlozē, izskatās, varētu būt viens dubultuzvarētājs, savukārt vairākiem čeku iesniedzējiem, kuri kaut ko laimēja pagājušajā izlozē, veicās arī šoreiz. Cik veiksmīgiem gan ir jābūt, lai starp vairāk nekā miljons iesniegtiem čekiem laime uzsmaidītu vairākas reizes!

Izloze bez kontroles

Saskaņā ar VID uzrakstīto tehnisko specifikāciju izlozi veic pakalpojuma izpildītājs, šajā gadījumā Mobilly, izmantojot savus datorresursus un programmatūru, tai skaitā kodu, kas ģenerē skaitļus un to secību pēc nejaušības principa, ko izmanto čeku loterijas uzvarētāju noteikšanai. VID informāciju par uzvarētājiem saņem automātiski izsūtīta e-pasta veidā tikai nākamajā dienā pēc izlozes. Tātad faktiski izloze notiek ārpus Valsts ieņēmumu dienesta tieša redzesloka - uzņēmuma telpās un ar uzņēmuma resursiem. Taču ne Valsts ieņēmumu dienests, ne arī Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija čeku loterijas norisi neuzrauga. Gan Finanšu ministrija, gan VID to skaidro ar Čeku loterijas likuma normām, kas nosaka, ka šī loterija nav ne Azartspēļu un izložu likuma, ne Preču un pakalpojumu loteriju likuma subjekts. Taču, vai tas nozīmē, ka tā nav uzraugāma?

Čeku loterijas kopējais balvu fonds 2019. un 2020. gadam ir 680 000 eiro. Turklāt tās nodrošināšanai un reklamēšanai ik gadu vajadzēs vēl vairākus simtus tūkstošu eiro. Likumprojekta anotācijā minēts, ka 2018. gadā tam bija plānots tērēt 200 tūkstošus eiro, 2019. gadā - 167 tūkstošus eiro, 2020. gadā - 110 tūkstošus eiro. Tātad kopējās izmaksas līdz 2020. gada beigām jau pārsniegs miljonu eiro.

Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka pietiek ar to, ka uzņēmums precīzi izpilda tehniskās specifikācijas prasības, kuras ietver drošības, testēšanas un citas prasības. Piemēram, lai pārliecinātos, ka programmatūra uzrakstīta atbilstoši tehniskajai specifikācijai un drošības prasībām, Mobilly bija jānodrošina neatkarīgs drošības un veiktspējas audits. Mobilly uzsver, ka tas arī ticis izdarīts, par ko iesniegts attiecīgs dokuments VID. Tai pašā laikā Mobilly Neatkarīgajai gan neatklāj audita veicēju, kuram būtu bijis jāpamana rupjā kļūda kodā, kuras dēļ uzvarēji tika publiskoti divas dienas agrāk, nekā to drīkstēja darīt. Tāpat uzņēmumam bija jāveic testēšana, lai kļūdas laikus atrastu un novērstu.

Savukārt, lai nodrošinātu, ka uzrakstītais kods laika gaitā netiktu mainīts, piemēram, veiktas izmaiņas par labu kādam konkrētam laimētājam, Mobilly ir jānodrošina, ka programmatūrā nav iespējams veikt neauditētas izmaiņas, vienkāršāk runājot, visas izmaiņas, kas tiek veiktas kodā, tiek ierakstītas un saglabātas. Valsts ieņēmumu dienests, kuram ir tiesības pieprasīt šādu informāciju, to nav darījis ne pirms, ne pēc pirmās izlozes, tādējādi demonstrējot pilnīgu uzticību Mobilly.

Kas vinnē, kas paliek aiz borta?

Neatkarīgā jau rakstīja, ka pirmajā izlozē vienam čeku iesniedzējam ārkārtīgi paveicās. Vinnētāju sarakstā bija divi viņi čeki. Arī šoreiz, izskatās, varētu būt viens dubultuzvarētājs. Telefona numurs, kura pēdējie četri cipari ir 9485, pie 100 eiro saņēmējiem parādās divas reizes. Savukārt trīs citiem čeku iesniedzējiem, iespējams, ir paveicies ne tikai jūlija, bet arī augusta izlozē. Telefona numuri, kura pēdējie četri cipari ir 0056 un 5338 gan jūlija, gan augusta izlozē vinnēja papildu balvas, savukārt telefona numurs ar izskaņu 4880 - vinnējis gan 100 eiro, gan papildu balvas. Galveno - 10 000 eiro balvu - saņems čeka īpašnieks, kas pirkumu veicis 24. augustā un kura telefona numurs beidzas ar 2442.

Savukārt uzņēmumus, kuri čeki iekļuvuši vinnētāju sarakstā, VID joprojām neatklāj, aizbildinoties ar topu veidošanu. Taču spriežot pēc tehniskās specifikācijas, vislielākā iespēja ir vinnēt čekam, kas saņemts no pakalpojumu sniedzēja, kurš strādā ar legālu kases aparātu. Vinnesta iespēja ir 70:30 par labu pakalpojumu čekam. Ja čeks saņemts veikalā, izredzes krietni samazinās. Savukārt, ja čeks izsists ar nereģistrētu vai kreiso kases aparātu, izredzes vinnēt vispār nav nekādas, jo datorprogramma čeku, kurā kases aparāta šasijas numurs neatbilst atbilstošam nodokļa maksātāja NACE kodam, vispār atsijās no izlozes. VID Stratēģiskās vadības lietu un sabiedrisko attiecību pārvaldes Sabiedrisko attiecību daļas vadītājas pienākumu izpildītāja Evita Teice-Mamaja Neatkarīgajai uzver, ka no VID redzesloka atsijātie čeki nepazūd. «Saskaņā ar noslēgto līgumu, SIA Mobilly pēc kārtējās notikušās čeku loterijas izlozes iesniedz Valsts ieņēmumu dienestam validētos un nevalidētos datus no attiecīgā mēneša izlozei reģistrētajiem darījumu apliecinošajiem dokumentiem,» sacīja E. Teice-Mamaja.

Tāpat nekādas cerības saņemt balvu nav tiem, kuriem īstā čeka vietā ir iedots pirmčeks. Tieši tā gadījās vienam jūlija čeku loterijas uzvarētājam, kura iesniegtais attaisnotais dokuments bija laimējis 100 eiro. Viņam laimests aizgāja gar degunu, jo laimējušais čeks izrādījās pirmčeks.

Izložu rezultātus taupa vairākas dienas

Čeku loterijas mēneša izloze notiek nākamā mēneša otrās nedēļas ceturtdienā, savukārt rezultātu oficiāla paziņošana - otrās nedēļas svētdienā TV3 raidījuma SuperBingo laikā. Tā kā šos rezultātus gaida gandrīz 100 tūkstoši čeku iesniedzēju, tad skaidrs, ka, pateicoties čeku loterijai, SuperBingo raidījuma reitings kāps vēl vairāk (jūnijā un jūlijā saskaņā ar Kantar datiem tas bija starp 15 skatītākajiem). Turklāt Latvijas Loto par to vēl saņem maksu no VID.

Pēc VID skaidrotā, pašreizējo čeku loterijas rezultātu publiskošanas kārtību nosaka likuma prasības un praktiski apsvērumi. Čeku loterijas likums skaidri nosaka, ka informāciju par mēneša izlozē laimējušajiem čekiem publisko, citastarp nodrošinot arī šajā likumā noteiktās informācijas publicēšanu čeku loterijas tīmekļvietnē, katra nākamā mēneša otrās nedēļas svētdienā. Savukārt izlozes veikšana ceturtdienā esot nepieciešama, lai paspētu nofilmēt SuperBingo raidījumu, ko parasti dara sestdienā. Tam, ka čeku loterijas rezultātu paziņošanu varētu uzticēt kādam citam masu medijam, piemēram, valsts televīzijai vai radio, vai arī publiskot tos jau agrā svētdienas rītā, negaidot SuperBingo izlozi, VID nepiekrīt.

«Saskaņā ar Čeku loterijas likumu izložu rezultātu publiskotājs ir VAS Latvijas Loto, kas to dara, pamatojoties uz līgumu, ko tā noslēgusi ar Valsts ieņēmumu dienestu. VAS Latvijas Loto ir kapitālsabiedrība, kurā Finanšu ministrija ir valsts kapitāla daļu turētāja. Saskaņā ar noslēgto līgumu čeku loterijas mēneša naudas balvas izložu un gada izložu rezultātu publiskošana notiek rezultātu publiskotāja - Latvijas Loto organizētās skaitļu izlozes SuperBingo iknedēļas televīzijas raidījuma ietvaros kanālā TV3 un rezultātu publiskotāja tīmekļvietnē latloto.lv. Saskaņā ar noslēgto līgumu VID atmaksā rezultātu publiskotājam - Latvijas Loto - tā izmaksas par katru loterijas rezultātu publiskošanas reizi,» saka E. Teice-Mamaja.





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats