19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Makroekonomika » Valstij parādā gandrīz 100 000 iedzīvotāju; parāds tuvojas 17 miljoniem eiro
Valstij parādā gandrīz 100 000 iedzīvotāju; parāds tuvojas 17 miljoniem eiro
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 16. maijs 2019, 12:04
Valsts ieņēmumu dienests (VID) divarpus mēnešu laikā ir pieņēmis un akceptējis teju 710 tūkstošus iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju. Gandrīz 100 000 deklarācijas iesniedzēju ir izveidojies nodokļa parāds kopumā par 16,97 miljoniem eiro. Iepriekš VID prognozēja, ka parādnieku skaits varētu sasniegt 60 tūkstošus.

Vairāk nekā pusmiljons iedzīvotāju, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, varēja saņemt no valsts atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par kopējo summu vairāk nekā 116 miljoni eiro, ieskaitot attaisnotos izdevumus. 412 tūkstošos deklarāciju nodokļa atmaksa tika iekļauta automātiski (par kopējo summu 70 miljoni eiro), liecina Finanšu ministrijas rīcībā esošā informācija.

Ja iedzīvotāju ienākuma nodokļa parāda summa nepārsniedz vienu eiro, tā netiek uzskatīta par parādu un nav jāiemaksā budžetā. Šāds regulējums piemērojams gada ienākuma deklarācijām par 2018. gadu un turpmākajiem taksācijas gadiem.

Noteiktām iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāju grupām ir noteikts pārejas periods, kura laikā iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam ir iespēja pagarināt 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas termiņu līdz 2020. gada 1. decembrim. Pie šādām iedzīvotāju grupām pieder iedzīvotāji, kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību, kuru ienākumi ir gūti tikai Latvijā un nepārsniedz noteiktu slieksni (2018. gadā - 55 000 eiro, bet 2019. gadā - 62 800 eiro), no ienākumiem ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā arī ienākumiem ir bijis piemērots gada diferencētais neapliekamais minimums un iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus.

Lai mazinātu personu loku, kurām, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jāpiemaksā nodokļa starpība, Saeima, šā gada martā grozot likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, noteica, ka turpmāk VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums nedrīkstēs pārsniegt vienu divpadsmito daļu no maksimālā gada neapliekamā minimuma jeb 230 eiro mēnesī 2019. gadā. Tas novērsīs situāciju, ka neapliekamais minimums tiek noteikts pārāk liels, un samazinās nodokļa parāda iespējas.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājam rakstveidā vienojoties ar ienākuma izmaksātāju, ienākuma izmaksātājs ir tiesīgs piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja paša prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, kas gan nedrīkst pārsniegt VID prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Šāds risinājums veidots, vadoties no pieņēmuma, ka IIN maksātājs pats vislabāk pārzina savu paredzamo ienākumu apmēru.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats