19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Makroekonomika » Nodokļa parādnieku skaits lielāks nekā gaidīts
Nodokļa parādnieku skaits lielāks nekā gaidīts
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 16. aprīlis 2019, 10:31
Valstij parādā par pagājušo gadu palicis vismaz 73 951 iedzīvotājs, kas ir vairāk, nekā Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš prognozēja. Gada ienākumu deklarāciju iesniegšana joprojām turpinās, tiesa, ar mazāku intensitāti nekā pirmajās nedēļās.

Līdz 11. martam Valsts ieņēmumu dienests bija pieņēmis 630 tūkstošus iedzīvotāju gada ienākumu deklarāciju, no tām ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parādu - 74 tūkstošus. VID sākotnēji prognozēja, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa parādnieku skaits varētu būt aptuveni 60 tūkstoši. Pašlaik kopējais parāds, kas iedzīvotājiem jāatmaksā valstij, ir 10,97 miljoni eiro. Tajā pašā laikā 556 tūkstoši deklarācijas iesniedzēju saņems no valsts atpakaļ pārmaksāto IIN nodokli - kopumā aptuveni 105 miljonu eiro apmērā.

Šodien stājas spēkā grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas nosaka trīs būtiskus jaunumus saistībā ar gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu, proti, kādos gadījumos iedzīvotāji ienākuma nodokļa piemaksu varēs veikt vēlāk; nodokļa piemaksas summu, kuru vispār varēs nemaksāt, kā arī to, ka personai pašai būs iespēja izvēlēties, cik lielu mēneša neapliekamo minimumu piemērot saviem ienākumiem.

Līdz šim visiem iedzīvotājiem, kuri, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, konstatēja, ka ir aprēķināta nodokļa piemaksa, tā bija jāiemaksā Valsts kasē līdz šā gada 17. jūnijam. Līdzšinējā kārtība arī turpmāk ir saglabāta saimnieciskās darbības veicējiem un tiem, kas, nereģistrējot saimniecisko darbību, izīrē vai iznomā nekustamo īpašumu. Taču 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķinātās nodokļa samaksas termiņš tiks atlikts līdz 2020. gada 1. decembrim tām personām, kuru ar nodokli apliekamie gada ienākumi atbilst šādiem nosacījumiem: 2018. gadā tie nepārsniedz 55 000 eiro, bet 2019. gadā - 62 800 eiro; tie ir saņemti tikai Latvijā; no tiem izmaksas vietā ir ieturēts nodoklis; tiem ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumus, piemēram, algota darba ienākumi, autoratlīdzība, pensijas, darbnespējas pabalsti, ienākumi no uzņēmuma līguma, ja persona nav reģistrējusi saimniecisko darbību u.c.

Ja persona, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu un turpmākajiem gadiem, konstatēs, ka aprēķinātā nodokļa piemaksas summa nepārsniedz vienu eiro, to neuzskatīs par nodokļa parādu un valsts budžetā tā nebūs jāiemaksā.

Lai mazinātu personu loku, kurām, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, jāpiemaksā nodokļa starpība, kas radusies piemērotā prognozētā mēneša neapliekamā minimuma dēļ, iedzīvotāji paši varēs izlemt, cik lielu neapliekamo minimumu vēlas piemērot saviem mēneša ienākumiem. Noslēdzot ar darba devēju rakstisku vienošanos, darbavietā tiks piemērots tik liels mēneša neapliekamais minimums, kādu darbinieks pats būs izvēlējies. Vienīgais nosacījums - pašas personas prognozētais mēneša neapliekamais minimums nedrīkstēs pārsniegt VID prognozētā mēneša neapliekamā minimuma apmēru, tas ir, būt lielāks par summu, kas ir norādīta personas elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā. Šāds risinājums nav obligāts, tā ir papildu iespēja, kuru ikviens, izvērtējot ienākumu apmēru, var izmantot pēc brīvas izvēles. Par šīs iespējas izmantošanu VID papildus nav jāinformē.

Tāpat kā līdz šim iedzīvotājiem būs jāiesniedz gada ienākuma deklarācija, kurā uzrādīti ar nodokli neapliekamie ienākumi. Taču no 2020. gada tas būs obligāti jādara tikai gadījumā, kad kopējā gada laikā saņemto ar nodokli neapliekamo ienākumu summa pārsniedz 10 000 eiro. Līdz šim šis slieksnis bija 4000 eiro.

Valdības komiteja vakar sprieda par bargākiem sodiem nodokļu pārkāpumu jomā. Par nodokļu deklarācijas iesniegšanas termiņa kavējumu līdz desmit dienām paredzēts piemērot naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām no 25 eiro līdz 70 eiro, par deklarācijas iesniegšanas kavējumu no 11 dienām līdz 20 dienām varēs piemērot naudas sodu fiziskajām un juridiskajām personām no 75 eiro līdz 150 eiro, par kavējumu no 21 dienas līdz 30 dienām - no 155 eiro līdz 280 eiro, bet par kavējumu vairāk par 30 dienām varēs piemērot naudas sodu no 285 eiro līdz 700 eiro.

Gada ienākumu deklarācija obligāti it jāiesniedz saimnieciskās darbības veicējiem, ienākumus ārpus Latvijas gūstošiem (izņemot algotu darbu ES), ja ar nodokli nepaliekamie ienākumi ir lielāki nekā 4000 eiro gadā, un IIN nodokļa parādniekiem. Šīm iedzīvotāju kategorijām gada ienākumu deklarācija ir jāiesniedz līdz 1. jūnijam.

Iesniegtās un VID akceptētās gada ienākumu deklarācijas līdz 11. aprīlim

Iesniegts kopā - 629 941

Gada ienākumu deklarāciju skaits, kurās bijusi nodokļu pārmaksa - 555 990

IIN, kas valstij jāatmaksā no budžeta iedzīvotājiem, miljonos eiro - 105,03

Gada ienākumu deklarācijas, kurās bijis parāds - 73 951

IIN, kas iedzīvotājiem jāiemaksā budžetā - 10,97



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats