19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Makroekonomika » Latvija dalībai Expo tērēs 4,2 miljonus eiro
Latvija dalībai Expo tērēs 4,2 miljonus eiro
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 18. marts 2019, 18:13
Latvija kā viena no pirmajām valstīm saņēmusi oficiālo licenci Expo 2020 Dubaijā organizēšanā, tādējādi iegūstot rīkotāju akceptu dalības nodrošināšanai. Latvijas paviljonam ir jābūt gatavam līdz 2020. gada oktobrim, kad izstāde sāks darboties. Expo 2020 solās būt ne tikai vērienīgākā, bet Latvijai arī dārgākā izstāde. Latvijas valsts izstādes vajadzībām tērēs 4,2 miljonus eiro.

Licence nozīmē, ka Latvija savā paviljonā var uzsākt būvniecību un ekspozīcijas organizēšanu, organizēt pasākumus un notikumus, kā arī nodarboties ar ēdienu, dzērienu un suvenīru tirdzniecību, atklāj Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

«Esam patiesi lepni, ka tik daudzu valstu vidū esam jau saņēmuši licenci, lai turpinātu veiksmīgi uzsākto gatavošanos Expo 2020 Dubaijā. No organizatoriem jau saņemti ļoti atzinīgi vārdi par izvēlēto paviljona arhitektūru un plānotajām aktivitātēm tajā, tādēļ esam pārliecināti, ka parādīsim Latviju no vislabākās puses un uzņēmēji, kā arī sabiedrība būs ieguvēji ilgtermiņā,» uzsver LTRK valdes priekšsēdētājs un Expo 2020 komisārs Jānis Endziņš.
LTRK līdz šim organizējusi Latvijas dalību četrās Expo izstādēs - 1992. gadā Seviļā (Spānija), 1993. gadā Tedžonā (Dienvidkoreja), 1998. gadā Lisabonā (Portugāle) un 2017. gadā Astanā (Kazahstāna). Latvijas dalība izstādē Astana Expo 2017, kas bija veltīta nākotnes enerģijai, notika bez Latvijas valsts finansējuma, izdevumus sedzot pašiem uzņēmējiem.

Šoreiz izstādes organizēšanā ar līdzfinansējumu piedalīsies arī Latvijas valsts, apmaksājot 4,2 miljonus eiro no izstādes izdevumiem. Sākotnēji valsts līdzfinansējuma summa bija plānota nedaudz lielāka - 4,3 miljoni eiro, bet pagājušā gada beigās, aiz slēgtām durvīm uzklausot informatīvo ziņojumu par progresu Latvijas dalības organizēšanā starptautiskajā izstādē Expo 2020, valdībā nolemts kopējo atbalsta summu samazināt par aptuveni 100 tūkstošiem eiro. No Ministru kabineta sēdes protokola izriet, ka iepriekš plānotie izdevumi 2018. gadā 200 000 eiro apmērā izrādījušies mazāki, proti, 80 000 eiro. Tiesa par 92 000 eiro auguši valsts budžeta izdevumi 2019. gadā - no iepriekš plānotajiem diviem miljoniem eiro līdz 2,092 miljoniem eiro. Savukārt budžeta izdevumi 2020. gadā un 2021. gadā saglabāti nemainīgi - attiecīgi 900 000 eiro un 1,13 miljoni eiro. Tas gan nenozīmē, ka izstādes izmaksas pilnībā gulsies uz valsts pleciem. Arī uzņēmēji ieguldīs savu artavu, lai piedalītos izstādē.

Latvijas paviljonu izstādē veidos SIA Riga Architecture Institute. Idejas pamatā ir nevis materiālais resurss, bet gan pozicionēt Latviju kā vietu ar intelektuālo resursu. «Mēs vēlējāmies atkāpties no ierastā un parādīt Latviju kā modernu un uz attīstību vērstu vietu. Paviljona pamatā ir atvērta tipa konstrukcija, kas izskatās kā vilnis, kur integrētas dažādas saliņas, apvienojot dabu, tehnoloģijas, intelektuālo pieredzi un biznesa iespējas,» atklāj Expo 2020 projekta vadītājs Ansis Egle.

LTRK deleģējuma līgumu par Expo 2020 Dubaijā organizēšanu ar Ekonomikas ministriju noslēdza tikai 14. novembrī, nekavējoties uzsākot gatavošanos nozīmīgajam notikumam. Pašreiz izvēlēts paviljona mets, kā arī tiek risināti citi jautājumi, tostarp sarunas ar dažādiem uzņēmumiem par to iesaisti procesos, papildu finansējuma piesaiste utt.

Expo 2020 Dubaijā būs līdz šim lielākā un iespaidīgākā Expo izstāde, piedaloties vismaz 190 valstīm. Vairāku gadu garumā veidotas veiksmīgas attiecības ar Apvienotajiem Arābu Emirātiem un visu reģionu kopumā, būtiski audzējot eksportu, kas mērāms daudzos desmitos miljonu. Latvijas mērķi, piedaloties Expo 2020 Dubaijā, ir palielināt eksportu, kā arī veicināt valsts atpazīstamību kopumā.

Expo 2020 Dubaijā plāno kā ievērojamu notikumu ne tikai Apvienotajos Arābu Emirātos, bet visā Tuvo Austrumu, Āfrikas un Āzijas reģionā, aptverot 3,2 miljardus iedzīvotāju, tādējādi ieinteresējot visas pasaules iedzīvotājus, jo organizatori plāno, ka pusgada garumā Expo 2020 apmeklēs vismaz 25 miljoni cilvēku. Tieši tādēļ šī ir veiksmīga platforma, lai veidotu sadarbību Latvijas uzņēmējiem dažādu pasākumu ietvaros, stāstot par saviem produktiem un pakalpojumiem pasaules mērogā.

***

Latvijas izdevumi, piedaloties pasaules izstādēs Expo, miljonos eiro

Expo 2000 Hanover 0,982

Expo 2010 Shanghai China 3,63

Expo Milano 2015* 1,1

Expo 2020 Dubai** 4,2

*Latvija nepiedalījās

**Plānots



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats