19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » No 5. jūlija nevarēs nopirkt vienreizlietojamos plastmasas traukus
No 5. jūlija nevarēs nopirkt vienreizlietojamos plastmasas traukus
Autors: bizness.lv / 11. maijs 2021, 12:40
2021.gada 5.jūlijā visā Eiropas Savienībā stājas spēkā aizliegums tirgot dažādu veidu vienreiz lietojamos traukus. Vienīgais izņēmums ir plastmasas glāzītes, jo šobrīd vēl neesot radītas glāzītes bez plastmasas piejaukuma, kas noturētu šķidrumu.  

Jaunais aizliegums stāsies spēkā atbilstoši “Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 5. jūnija Direktīva (ES) 2019/904 par konkrētu plastmasas izstrādājumu ietekmi uz vidi samazināšanu”. Šajā dokumentā gan izdalīti produkti, kuru tirdzniecība jāpārtrauc, gan to, kuru lietošana ir jāsamazina. 

No 5.jūlija arī Latvijā nevarēs iegādāties plastmasas vienreiz lietojamos  nažus, dakšiņas, karotes,  bļodiņas, šķīvīšus. Plastmasas glāzītes arī turpmāk nopirkt varēs. 

Tāpat no 5. jūlija nevarēs nopirkt no putu polistirola ražotu pārtikas taru, kas visbiežāk tiek lietots iepakojot maltītes veikalos un kafejnīcās. Patlaban nav tehnoloģiju, kas ļautu putu polistirolu pārstrādāt. 

2022.gadā stāsies spēkā aizliegums tirgot arī plastmasas salmiņus, vates kociņus, dzērienu kociņus, stiprinājumus baloniem un kociņus to turēšanai. 

Kā aizliegums ietekmē trauku cenas?

Latvijas mazumtirdzniecības tīklu veikalos novērotais liecina, ka no papīra un koka ražotie vienreiz lietojami trauki ir vismaz divas līdz četras reizes dārgāki nekā plastmasas trauki. Šī brīža situācija un cenas mudina sabiedrību mainīt paradumus un, iespējams, no vienreiz lietojamo trauku lietošanas atteikties vispār. Tāpat kā kafiju benzīntankā var iepildīt savā termosā, tā arī piknikā var lietot parastos, keramikas traukus. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats