19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kā atpazīt viltotu preci no oriģinālas?
Kā atpazīt viltotu preci no oriģinālas?
Autors: Publicitātes materiāls / 20. oktobris 2020, 11:28
Patentu valde sadarbībā ar Tieslietu ministriju, Valsts Ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi, Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi un Patērētāju tiesību aizsardzības centru realizē izglītojošu kampaņu “Viltotā realitāte… joprojām realitāte”.

Viltojumu kvalitāte mēdz būt tik augsta, ka pat speciālisti tās uzreiz nevar atšķirt. Agrāk rādītājs varēja būt salīdzinoši zemā cena. Nekvalitatīvie viltojumi parasti tiek pārdoti tirgos par ievērojami zemākām cenām. Lielākā daļa šo preču tiek ražotas Ķīnā un citās Austrumu valstīs. Visaugstākās kvalitātes viltojumus var atpazīt tikai šaurs cilvēku loks – pieredzējuši eksperti, pārdevēji vai menedžeri, kā arī ilggadēji produkta cienītāji. Cenas var būt gandrīz tikpat augstas vai tādas pašas kā oriģinālam.

Diemžēl viltojumi kļūst arvien kvalitatīvāki, un bez profesionālām iemaņām tos var arī neatšķirt. Tiesību īpašnieki veic īpašas apmācības muitniekiem un policistiem, lai viņi varētu identificēt iespējamos viltojumus, bet tikai tiesību īpašnieks vai viņa oficiālais pārstāvis ir tiesīgs noteikt, vai prece ir viltojumus. Katrs zīmola īpašnieks ir iestrādājis vairākas nianses, pēc kurām var noteikt, vai prece, iespējams, ir viltota, bet šīs nianses neatklāj publiski, lai šādu informāciju nevarētu izmantot ļaunprātīgi.

Esam izveidojuši septiņus ieteikumus, lai noteiktu, vai prece ir īsta vai viltota:

1.      PRECES VAI ZĪMOLA NOSAUKUMS

Viltojumam zīmola nosaukumā var būt izmainīts, pielikts klāt vai arī noņemts burts. Ja ir mainīts viens burts, izmantots līdzīgs grafisks zīmējums vai simbols, tad tā ir “sajaucami līdzīga preču zīme”.

2.      PRECES CENA

Viltotām precēm var būt izteikti zemāka cena nekā oriģinālām precēm oficiālo izplatītāju veikalos. Zema cena – viens no “āķiem”, lai viltojumu ražotāji varētu ātri pārdot viltojumus un gūt peļņu.

3.      PRECES AVOTA TICAMĪBA

Pārliecinieties, vai interneta veikala vietnē publicētā informācija ir ticama. Pievērs īpašu uzmanību sadaļās “par mums”, “kontakti” un “rekvizīti” publicētajai informācijai.

4.      PRECES APRAKSTA UN ATTĒLU KVALITĀTE

Pievērsiet uzmanību interneta veikala vietnē publicēto attēlu un bilžu kvalitātei. Bieži vien viltotāji ļaunprātīgi izmato attēlus no oriģinālražotāju interneta vietnēm. Pievērs uzmanību arī tam, vai informācija ir publicēta korekti – bez gramatikas kļūdām.

5.      INTERNETA VEIKALA REPUTĀCIJA UN KLIENTU ATSAUKSMES

Pirms iepirkšanās izpēti atsauksmes par interneta veikalu — tas ļaus saprast, vai ar attiecīgo tiešsaistes pārdevēju jau iepriekš nav bijušas problēmas. Ieskaties arī PTAC apkopotajā aizdomīgo interneta vietņu sarakstā.

6.      INTERNETA VEIKALA DOMĒNA VĀRDS

Uz viltus tirgotājiem norāda arī aizdomīgs domēna vārds. Pārbaudiet interneta veikala domēna vārdu WHOIS datubāzē (https://www.hostinger.lv/whois). WHOIS datubāzē iespējams pārbaudīt arī domēna vārda patieso izcelsmes valsti, kā arī pastāvēšanas ilgumu. Jo ilgāk pastāvoša mājaslapa, jo lielāka ticamība tās tirgoto preču autentiskumam.

7.      PATĒRĒTĀJU TIESĪBAS

Pārbaudiet, vai tirgotāja vietnē ir atrunāti preču atgriešanas nosacījumi un konfidencialitātes politika. Uzticama tirgotāja vietnē ir jābūt pieejamai informācijai – kā un kur var atgriezt preci, kā arī informācijai, kā turpmāk tiek izmantoti iegūtie dati.

PAR PATENTU VALDI
Patentu valde ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde ar normatīvajos aktos noteiktu kompetenci rūpnieciskā īpašuma jomā. Iestādes galvenās funkcijas ir īstenot valsts politiku rūpnieciskā  īpašuma jomā, pildīt Latvijai saistošas starptautiskajos līgumos paredzētās valsts rūpnieciskā īpašuma iestādes funkcijas, reģistrēt tiesības uz rūpnieciskā īpašuma objektiem, uzturot attiecīgos reģistrus un sniedzot nepieciešamos pakalpojumus šajā jomā, kā arī veicināt valstī un sabiedrībā izpratni par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats