19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eksperts: Saskaņai jādomā par zīmola maiņu
Eksperts: Saskaņai jādomā par zīmola maiņu
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 22. maijs 2019, 11:46
Skandāliem ap Saeimas lielāko frakciju veidojošo partiju Saskaņa pieaugot spēkā, tās nākotni saistīt ar līdzšinējo priekšsēdētāju Nilu Ušakovu nebūtu lietderīgi – ir jādomā par nopietnu zīmola maiņu, saglabājot elektorātu. Par to ir pārliecināts politologs Filips Rajevskis. Šādu scenāriju neizslēdz arī N. Ušakova vietnieks, Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Pēdējie mēneši Saskaņai nodarījuši lielu skādi. Skandāla Rīgas satiksmē dēļ no Rīgas mēra amata atstādināts N. Ušakovs, kurš, kandidējot Eiropas Parlamenta vēlēšanās, vismaz cenšas pamest politiskās skatuves priekšplānu. Savukārt pēdējie jaunumi, kas sēj aizdomas par partijas priekšvēlēšanu nelikumīgu finansēšanu no Rīgas nodokļu maksātāju līdzekļiem, kā instrumentu izmantojot Rīgas tūrisma attīstības biroju, vieš aizdomas, vai partijai, ja aizdomas apstiprināsies un tai par likuma pārkāpumu tiks uzrēķināta nesamaksājama soda nauda, nebūs jāpieņem lēmums par pašlikvidēšanos.

Politologs Filips Rajevskis uzskata, ka pat neapskaužamā situācija, kurā pašlaik atrodas Saskaņa, tai specifiskā elektorāta dēļ cerības par iekļūšanu Eiropas Parlamentā pilnībā nelaupa.

«Es nedomāju, ka viņi nedabūs nevienu mandātu. To gan ir grūti identificēt, jo nezinām, cik lielā mērā latviskajos medijos notiekošais nonācis krievvalodīgajos medijos, bet uzreiz var pateikt, ka Rīgas nepatikšanas ir pilnīgi vienaldzīgas viņu vēlētājam ārpus galvaspilsētas, līdz ar to viens mandāts būs noteikti,» saka politologs.

Savukārt par Saskaņas nākotni eksperts ir pesimistisks. F. Rajevskis pieļauj, ka, sastopoties ar neatrisināmām finanšu problēmām, Saskaņai var nākties pieņemt nepatīkamu lēmumu par pašlikvidēšanos, kā to savulaik izdarīja Tautas partija, un atkārtot sarežģītos procesus, kurus Saskaņas politpriekšteči realizēja, gadsimta sākumā pametot Tatjanas Ždanokas dominēto Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā (PCTVL) un uzsākot vairākus gadus ilgo sociāldemokrātiskās partijas Saskaņa veidošanu.

«Viņu problēma ir saprast, kā viņi var restartēties, veidojot jaunu organizāciju un jaunu zīmolu, paturot to pašu monopolu uz krievvalodīgo vēlētāju, jo aizvien nopietnāk parādās vajadzība pēc fundamentālām pārmaiņām - līdzīgām tām, kurās daļa PCTVL pārtapa Saskaņā. Ušakovs jau ir Saskaņas vakardiena,» saka eksperts.

Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs J. Urbanovičs uzsver, ka Saskaņas likvidācija būs ārkārtas lēmums, jo idejas, kuras simbolizē šis zīmols, pēc viņa domām, Latvijai ir vitāli nepieciešamas. Taču nepieciešamību pēc nopietnām pārmaiņām partijā atzīst arī viņš.

J. Urbanovičs starp pēdējiem partiju skārušajiem skandāliem velk paralēles ar 2005. gadu, kad tolaik vēl par Tautas saskaņas partiju dēvēto organizāciju vadīja Jānis Jurkāns, kurš līdzīgi Nilam Ušakovam radījis divu kodolu organizāciju. J. Jurkānam organizāciju pametot, nācies meklēt jaunu līderi, kas partijas idejas nesīs plašumā. Taču arī jaunais līderis Nils Ušakovs spēcinājis nevis partiju Saskaņa, bet radījis Ušakova partiju. Līdz ar to viņa laiks pagājis, kaut arī N. Ušakova nozīme organizācijā nevarot būt pārvērtēta.

Pašlaik jauna līdera atrašana Saskaņai neradīšot problēmas, uzskata J. Urbanovičs un kā piemēru min aktīvāko OIK apkarotāju opozīcijas rindās Ivaru Zariņu, Vjačeslavu Dombrovski, Saeimas prezidija sekretāru Andreju Klementjevu un citus. Pašlaik plānots, ka partijas zīmola maiņas vadīšana tiks uzticēta Vj. Dombrovskim un varas maiņa varētu notikt 8. jūnijā plānotajā partijas kongresā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats