19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jēkabpilī nobriedis politisks apvērsums
Jēkabpilī nobriedis politisks apvērsums
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 24. aprīlis 2019, 10:57
Opozīcija organizē Jēkabpils domes priekšsēdētāja Raivja Ragaiņa gāšanu no amata. Ja arī pašu revolucionāru vidū kaut kas nenotiks, par mēru kļūs pilsētas skandalozākais politiķis – Ragaiņa vietnieks Aivars Kraps.

Iesniegumu par ārkārtas sēdes sasaukšanu parakstījuši astoņi no piecpadsmit deputātiem. Tātad viņu pārsvars ir minimāls. Sarunā ar Neatkarīgo Kraps skaidro, ka pašlaik tiekot strādāts ar vēl citiem kolēģiem, lai nodrošinātu vismaz deviņu cilvēku koalīciju.

Mobings, bosings un visu pats

Argumentācija, kādēļ esošais mērs jāmaina, gan nešķiet īsti pārdomāta, vismaz nepietiekami, lai maskētu bez darba nogarlaikojušos politiķu vēlēšanos tikt pie varas. Opozīcijas sasauktajā preses konferencē un vēlāk arī sarunā ar Neatkarīgo izskanēja divi pārmetumi. Pirmais - ka Raivim Ragainim esot nekomunikabls vadības stils. Un otrs, ka viņš laikus nav pievērsies administratīvi teritoriālās reformas jautājumiem.

Te uzreiz jāatgādina, ka ar jauno reformas karti, kurā ap Jēkabpili tiek apvienoti visi pieci apkārtējie novadi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija nāca klajā vien pirms pāris nedēļām, un faktiski visas pašvaldības tikai tagad sāk taustīties un domāt, kā ministrijas pasūtījumu apvienoties ieviest dzīvē. Taču tas tiesa, ka Jēkabpilī sarunāšanos ar novadu vadībām ir sācis agrākais Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs. Arī viņš ir nemierā ar esošā mēra vadības stilu: «Tas neapmierina nevienu. Atmosfēra pašvaldībā ir neveselīga, to jūt gan deputāti, gan darbinieki.» Tā vietā, lai sarunātos ar kolēģiem, mērs plānojot pilsētas popularizēšanai no Rīgas pieaicināt kaut kādu tēla veidošanas kompāniju, bet «pilsētas tēls ar darbiem jāveido«. Salcevičs lieto arī tādus vārdus kā mobings un bosings. Tas gan īsti nesaderas ar apgalvojumiem, ka ar opozīcijas deputātiem komunikācija vispār nenotiek, bet vicemērs organizē apvērsumu tāpēc, ka astoņus mēnešus savā amatā faktiski nav ticis pie darba. Mērs visu pats darot un kontrolējot.

Trešais tēva dēls

Mērs Raivis Ragainis par trūcīgo motivāciju saka: «Tas tikai parāda, ka, lai nomainītu priekšsēdētāju, pamatojums nav vajadzīgs. Ne jau politika ir netīra, bet cilvēki, kas to taisa.» Par to, ka Aivaram Krapam kā sabiedrotajam nevar uzticēties, vietējās politikas zinātāji brīdināja jau pērnā gada nogalē, kad mērs viņu paņēma par vietnieku. Interneta izdevumā Jēkabpils laiks publicētajā fotogrāfijā mēram pie šīs ziņas ir diezgan skāba seja, un kāds anonīms komentētājs pierakstījis:

«Ja zinātu, kas notiks pēc gada vai diviem, Raivim varbūt būtu vēl bēdīgāka sejas izteiksme. Viņš zina, ka situācija nav iepriecinoša, jo tiklīdz vismazākā politiskā kļūda, Aivars momentā būs viņa vietā.» Tieši tā arī notiek, turklāt pagājis knapi pusgads.

Ko tad esošais mērs tādu sadarījis, ka jāmet nost no amata, Neatkarīgā vaicāja arī apvērsuma galvenajam organizatoram Aivaram Krapam. Neko īpašu priekšsēdētājs neesot sadarījis, precīzāk - Jēkabpilī divos gados vispār izdarīts esot maz. Un neapmierinoša esot domes darba organizācija, nenotiekot diskusijas: «Ar mani arī netiek runāts un diskutēts. Jūtos kā trešais tēvadēls šajā situācijā!»

Ar skandālu azotē

Opozīcijas pārmetumus Raivis Ragainis plaši nekomentē. Ko tur daudz teikt - sarunām viņš vienmēr esot atvērts, uz cilvēkiem balsi nepaceļ: «Kritiķiem drīzāk pašiem uz saviem raksturiem būtu jāparaugās.»

Un tur patiešām ir ko redzēt. Pieņemts uzskatīt, ka sabiedrības līderim jābūt cilvēkam ar labu reputāciju. Nu vismaz lai pagātnē nebūtu pārlieku apkaunojošu skandālu, kas vilktos pakaļ visu dzīvi un tiktu pieminēti vietā un nevietā. Bet potenciālajam Jēkabpils mēram tieši šāds skandāls ir azotē.

Tas bija 2013. gadā, kad vietējā spēļu zālē viņš tā piedzēries, ka publiski nokārtoja dabiskās vajadzības tam neparedzētā vietā. No tās reizes viņam arī nelāgā iesauka pielipusi. Skandāls bija pamatīgs, tika izsaukta policija, vēlāk lietu skatīja partijas ētikas komisija, un galu galā no partijas Vienotība viņu piespieda aiziet. Pēc tādas blamāžas paklupušais lauku politiķis pārmetās uz pretējo politisko spārnu. 2017. gadā vēlēšanās sekmīgi startēja no sīkpartijas Gods kalpot mūsu Latvijai, kas tiek uzskatīta par Saskaņas satelītu, bet pērn pateicībā Saskaņai noziedoja 700 eiro. Attiecīgi no šiem faktiem var mēģināt izsecināt politisko virzienu, kādā ievēlēšanas gadījumā Jēkabpili stūrēs Aivars Kraps.

Kāpēc viņa sabiedrotais eksmērs Salcevičs neuzņemas pilsētas vadību? Viņam jau esot 65 gadi un no tiem 20 nokalpojis pilsētai. Bet ar savu pieredzi un padomu jaunajai vadībai viņš gan neskoposies.

Atlicis tikai novadīt apvērsumu sekmīgi līdz beigām, un tas sasaukuma sadrumstalotības dēļ nebūs tik vienkārši. Pastāv iespēja, ka pēdējā brīdī kāds uzmetīs pašus uzmetējus. Jēkabpilī vēlētājiem labpatika izvēlēties deviņas partijas uz 13 deputātu vietām. Apvērsuma rezultāti kļūs zināmi 30. aprīlī.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats