19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jaunā Vienotība grib izmest Ražuku
Jaunā Vienotība grib izmest Ražuku
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. aprīlis 2019, 12:18
Partiju apvienības Jaunā Vienotība sastāvā esošie Vienotības biedri no 12. Saeimas vēlēšanām, pēc kurām partijai atņēma valsts finansējumu, šķiet, nav guvuši mācību. Arī pēc 13. Saeimas vēlēšanām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) radušās aizdomas par nedeklarētiem priekšvēlēšanu izdevumiem. Šoreiz partija apsver radikālus risinājumus, lai individuālo kampaņu plānotājiem nākotnē nerastos šāda vēlme.

Pateicoties vairākiem deputātu kandidātiem, kuru individuālajās kampaņās pirms 12. Saeimas vēlēšanām tika iztērēti gandrīz 42 tūkstoši eiro, par kuriem partijas vadība netika informēta un līdz ar to nauda netika iekļauta priekšvēlēšanu kampaņas deklarācijā, kā rezultātā tika pārsniegts likumā noteiktais pieļaujamo izdevumu limits, Vienotība 12. Saeimas sasaukuma laikā nesaņēma valsts finansējumu jeb aptuveni 400 tūkstošus eiro. Saņemot šo sodu, partijas vadība neslēpa, ka finansējuma liegums būtiski apgrūtina tās darbu.

Par valsts finansējuma atņemšanu atbildīgie individuālo kampaņu realizētāji tika identificēti, piemēram, Anrijs Matīss, Dzintars Zaķis un Vilnis Ķirsis, taču nekādas sankcijas pret viņiem netika vērstas, ja neskaita lūgumu atmaksāt partijai individuālajās kampaņās ieguldītos līdzekļus. Šim aicinājumam atsaucās vien V. Ķirsis, kuru partija vēlāk izvirzīja par savu Rīgas mēra amata kandidātu. Pārējie uzskatīja, ka nav atbildīgi par partijas nedienām.

Varētu šķist, ka gūta mācība, lai nopietni ņemtu vērā pirms vēlēšanām parakstāmo apliecinājumu par apņemšanos neveidot individuālās kampaņas vai vismaz informēt par tām partiju, lai tā var izpildīt likuma prasības un deklarācijā uzrādīt visus izdevumus, taču prakse liecina, ka pilnīgas izpratnes šajās lietās nav arī pieredzējušiem politiķiem.

Proti, pārbaudot Jaunās Vienotības uzrādītos priekšvēlēšanu izdevumus, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam radušies jautājumi par Romualdu Ražuku slavinošu reklāmas materiālu, kuru apmaksājusi trešā persona, bet šie izdevumi - aptuveni seši tūkstoši eiro - nav uzrādīti deklarācijā. Individuālā mikrokampaņa R. Ražukam gan nepalīdzēja iekļūt Saeimā. Vidzemes vēlēšanu apgabala Jaunās Vienotības sarakstā viņš kandidēja ar sesto numuru un pēc vēlēšanām pakāpās līdz piektajam, taču Vidzemē Vienotība ieguva vien divus mandātus.

Summa nav liela un šoreiz neapdraud Jaunajai Vienotībai pienākošos valsts finansējumu (160,6 tūkstošus 13. Saeimas pilnvaru laikā), kaut piemērot naudas sodu KNAB var. Taču neoficiāla informācija liecina, ka partijas valdei mērs nu esot pilns un tā gatava vainīgo sodīt, izslēdzot no partijas, un, iespējams, pat aicināt citas partijas grēcīgo biedru neuzņemt savās rindās.

Vienotības valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens komentāros pagaidām ir atturīgs, jo KNAB vēl neesot pabeidzis savu izmeklēšanu. «KNAB aptuveni sešus mēnešus pēc vēlēšanām partijām iesniedz savu [izdevumu deklarāciju] vērtējumu. To vēl neesam saņēmuši, esam vien atbildējuši uz jautājumiem, bet procesi sāksies, kad saņemsim šo izvērtējumu,» nenoliedzot, ka R. Ražuku varētu izslēgt no partijas, saka A. Ašeradens.

Pats R. Ražuks, kurš savulaik bijis gan Latvijas ceļa, gan Pilsoniskās savienības, gan Zatlera Reformu partijas biedrs, neslēpj, ka viņa priekšvēlēšanu kampaņu finansējusi arī trešā persona, bet viņš un finansētājs uzskata, ka likums nav pārkāpts, par spīti tam, ka nav informēta partija, no kuras saraksta viņš kandidējis. «Nu bija trešā persona, kas izdeva lapeli, un mums ir savādāks skats uz šo situāciju. Pēdējais vārds gan ir KNAB. Kā tas ietekmē partiju? Nekā neietekmē, jo atšķirībā no iepriekšējām vēlēšanām [pieļaujamie izdevumu] griesti nav sasniegti,» saka R. Ražuks, kas teicās nezinām, ka valdē apsver viņa izslēgšanu.

Foto: F64 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats