19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Izvairās atklāt, kādēļ Kristovskim atļauts savienot amatus
Izvairās atklāt, kādēļ Kristovskim atļauts savienot amatus
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 14. marts 2019, 11:27
Premjers Krišjānis Kariņš un finanšu ministrs Jānis Reirs izvairās izpaust argumentus, kāpēc abu partijas biedram Ģirtam Valdim Kristovskim (Jaunā Vienotība) valdība atļāva savienot valsts amatpersonas – Ventspils brīvostas valdes locekļa – amatu ar amatiem privātajā biznesā, kuram, iespējams, ir intereses Ventspils brīvostā.

Finanšu ministrs norāda, ka to, vai Ģ. V. Kristovskis drīkst savienot amatus, esot pētījis KNAB. Savukārt premjers ar sava preses pārstāvja Sandra Sabajeva starpniecību Neatkarīgajai atbildēja: «Finanšu ministrija ir sniegusi atbildi, mums nav ko piebilst.» KNAB argumentus, kādēļ Ģ. V. Kristovskim atļauts savienot amatus, sola sagatavot tuvākajā laikā.

Mārketinga stratēģija

Ministru kabinets 2019. gada 26. februārī apstiprināja rīkojumu Nr. 82 Par atļauju Ģirtam Valdim Kristovskim savienot amatus, ko parakstījuši premjers un finanšu ministrs.

Rīkojumā teikts, ka Ģ. V. Kristovskis vēlas Ventspils brīvostas valdes locekļa amatu savienot ar SIA GVK consulting valdes locekļa, kā arī «produkta mārketinga stratēģa amatu» SIA Entangle.

Ministru kabinets ar rīkojuma parakstītājiem priekšgalā ir konstatējis, ka šo amatu «savienošana interešu konfliktu nerada, kā arī nav pretrunā ar valsts amatpersonai saistošām ētikas normām un nekaitēs valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai».

Rīkojumā gan arī norādīts, ka to var apstrīdēt mēneša laikā Administratīvajā rajona tiesā.

Tāpat rīkojuma teikts, ka Ģ. V. Kristovska kā SIA GVK consulting valdes locekļa «amata pienākumos ietilpst tirgus izpēte dažādu drošības industriju uzņēmumiem (piemēram, informācijas tehnoloģijas, aizsardzība, siltumtehnoloģijas), kontaktu veidošana starp ieinteresētajiem uzņēmumiem (starp saņēmējiem un galalietotājiem) un investīciju piesaiste». Tāpat tur teikts, ka «Ģ. V. Kristovskis ir produkta mārketinga stratēģis sabiedrībā ar ierobežotu atbildību «Entangle», kas nodarbojas ar jaunu informācijas tehnoloģiju produktu izstrādi, ražošanas izveidi sadarbībā ar ieinteresētajām industrijām pasaules tirgū».

KNAB saskaņojis

Neatkarīgā rīkojuma parakstītājiem - finanšu ministram Jānim Reiram un premjeram Krišjānim Kariņam - lūdza atklāt, ar kādiem argumentiem un dokumentiem Ģ. V. Kristovskis viņus pārliecināja, ka minēto «amatu savienošana interešu konfliktu nerada, kā arī nav pretrunā ar valsts amatpersonai saistošām ētikas normām un nekaitēs valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai».

Ar Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktora Alekša Jarocka starpniecību tika saņemta atbilde: «Par interešu konfliktu izskatīšanu un novēršanu ir atbildīgs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Pirms Ministru kabinets apstiprināja Rīkojumu Nr. 82 «Par atļauju Ģirtam Valdim Kristovskim savienot amatus», KNAB savas kompetences ietvaros to bija izskatījis un saskaņojis. Tāpēc Jūsu paustajām bažām nav pamata.»

Līdzīgus jautājumus Neatkarīgā uzdeva arī KNAB un no šīs iestādes Pirmās pārvaldes Ceturtās nodaļas saņēma šādu atbildi: «Paldies, Jūsu jautājumus saņēmām. Jautājumi nodoti atbildes sagatavošanai atbildīgajām struktūrvienībām.»

Konsultāciju nauda

Pirms 2017. gada pašvaldību vēlēšanām portāls Pietiek.com publicēja līguma kopiju, no kuras redzams, ka Ģ. V. Kristovskim 100% piederošā SIA GVK Consulting noslēgusi konsultāciju līgumu ar Šveices advokāta Rudofa Meroni kontrolēto akciju sabiedrību Ventbunkers par 5000 eiro + PVN mēnesī. Kā zināms, AS Ventbunkers ir viens no lielākajiem privātajiem stividoriem Ventspils brīvostā.

Līgums noslēgts tikai trīs dienas pēc SIA GVK consulting dibināšanas, kas ļauj izteikt pieņēmumu, ka firma dibināta speciāli, lai varētu saņemt šo «konsultāciju naudu». Firmas.lv dati liecina, ka ieņēmumi no a/s Ventbunkers ir bijuši noteicošie SIA GVK consulting gada apgrozījumā. Proti, 2016. gadā firmas apgrozījums bija 51 000 eiro, 2017. gadā - 117 000 eiro, 2018. gadā - 60 000 eiro. Ģ. V. Kristovska 2017. gada valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka iepriekš minētie ienākumi devuši vairāk nekā pusi no viņa kopējiem gada ienākumiem - viņš saņēmis treknas dividendes no SIA GVK consulting (44 000 eiro), kā arī izmaksājis sev algu - 14 000 eiro.

Pietiek.com savulaik publicēja arī Ģ. V. Kristovska e-pasta saraksti ar R. Meroni, no kuras izriet, ka abi par iesaistīšanos 2017. gada Ventspils pašvaldību vēlēšanās un «taktiku Ventspilī» pilnā sparā apspriedušies jau kopš 2016. gada janvāra. Par abu attiecībām liecina sarakstē lietotā uzrunas forma «Hi, Rudolf», «Hi, Girts», kā arī tas, ka Ģirts uz Vīni tiek aicināts kopā ar kundzi.

Savukārt laikraksts Diena publicēja «antilemberga koalīcijas» priekšvēlēšanu taktikas plānus, kurus, visticamāk, bija sagatavojis sabiedrisko attiecību konsultants Aleksandrs Niklass. Arī viņam R. Meroni kontrolēts uzņēmums bija pielīdzis 5000 eiro + PVN mēnesī. «Antilemberga koalīcijas» plānos pirms pašvaldību vēlēšanām bija izdot grāmatu Lembergs - 2, kā arī divas reizes mēnesī sākt izdot laikrakstu Pietiek, Aivar!. Tāpat bija paredzēts, ka eksprezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zalters vērsīsies pie Ventspils iedzīvotājiem, aicinot «nākt uz vēlēšanām un balsot par pārmaiņām».

Kā zināms, nekas no šiem patiesi grandiozajiem plāniem neīstenojās. Kā minēts kādā grāmatā, priekšvēlēšanu kampaņas organizatori milzu naudu, maigi izsakoties, notrallinājuši tukšās diskusijās un bezjēdzīgās aktivitātēs (visticamāk, sabāzuši to savās kabatās), tādējādi tikai pievēršot sev lieku KNAB un DP uzmanību, kuri sākuši interesēties, vai netiek pārkāpti priekšvēlēšanu kampaņas noteikumi.

Savukārt SIA Entangle, atbilstīgi Firmas.lv datiem, ir Saldū reģistrēta uzņēmējsabiedrība ar 10 eiro pamatkapitālu; tā pieder 1985. un 1983. gadā dzimušajiem Ģirtam un Mārim Kronbergiem, un nekādi ienākumi tai pagaidām nav fiksēti. Nav fiksēts arī cits veiksmīgs Ģ. un M. Kronbergu bizness.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats