19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Jaunās sejas metas cīņā par krēslu EP
Jaunās sejas metas cīņā par krēslu EP
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 16. janvāris 2019, 10:05
Līdz ar jaunās valdības ieilgušo veidošanu gatavošanās šajā pavasarī paredzētajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām nonākusi partiju interešu otrajā plānā, taču nav arī pilnībā aizmirsta. Cītīgi tiek meklētas tā dēvētās sarakstu lokomotīves, bet Attīstībai/Par! jau oficiāli pieteikusi vienu no saraksta līderiem – politologu Ivaru Ījabu.

I. Ījabs medijos ilgstoši komentējis politiskās norises un sniedzis savas prognozes, piemēram, par vēlēšanu rezultātiem. Viņš norāda, ka jau ilgāku laiku būtiski samazinājis šīs aktivitātes, bet nu no tām atteiksies pilnībā.

Nule par politiķi oficiāli tapušais I. Ījabs, kuru piedalīties vēlēšanās uzaicinājusi partija, skaidro, ka viņam jau vēsturiski šajā partijā bijis daudz domubiedru. Turklāt, laikam ritot, viņš pārliecinājies, ka viņa skeptiskā prognoze par organizācijas biedru spēju sadarboties bijusi neprecīza - Attīstībai/Par! aizvien vairāk spējot darboties kā vienota komanda.

Pagaidām netiek atklāts, ar kuru kārtas numuru partijas sarakstā tiks iekļauts I. Ījabs, taču neoficiāla informācija liecina, ka viņš varētu būt pirmā trijnieka sastāvā. Jautāts, kas vēl bez viņa veidos Attīstībai/Par! sarakstu, I. Ījabs atteica, ka pagaidām to zinot tikai Dievs. Arī pie partijas vēlēšanu programmas darbs tikšot sākts tikai šīs nedēļas otrajā pusē. Nav izslēgts, ka partija izmantos arī labi pārdodamo Arti Pabriku, kuram, nekļūstot par premjerministru, šāda iespēja likumā netiek liegta.

Zināms, ka Attīstībai/Par! Eiroparlamentā sadarbosies ar Eiropas Liberāļu un demokrātu apvienības grupu, kurā no Latvijas pašlaik darbojas tikai savulaik no Zaļo un zemnieku savienības saraksta ievēlētā Iveta Grigule-Pēterse.

Kaut arī valdības veidošanas darbu kavēti, pie Eiroparlamenta vēlēšanu saraksta veidošanas ķērušies arī 13. Saeimas mazākās frakcijas, bet aizejošajā Eiroparlamentā lielāko mandātu skaitu no Latvijas ieguvušās Jaunās Vienotības cilvēki.

Jaunā Vienotība apzinoties, ka atkārtot 2014. gada rezultātus, kad no Latvijai atvēlētajiem astoņiem mandātiem tā ieguva četrus, atkārtot neizdosies, taču bez cīņas padoties tā negrasās un kā savu saraksta līderi izraudzījusies ekonomiskās krīzes laika premjerministru un tagadējo Eiropas komisāru Valdi Dombrovski.

Pašlaik Jaunajai Vienotībai esot 25 kandidāti, no kuriem būs jāizvēlas likumā noteiktie 16. Zināms, ka vēlēšanās kandidēs Kārlis Šadurskis un Aleksejs Loskutovs, kurš uz pāris mēnešiem par šā sasaukuma Eiroparlamenta deputātu kļūs, ja Saeimā tiks apstiprināta Krišjāņa Kariņa valdība. Labprāt kandidētu arī Saeimas deputāts Ojārs Ēriks Kalniņš. Izvērtēta tikšot arī Ineses Vaideres kandidatūra, taču ir skaidri zināms, ka vēlēšanās nepiedalīsies Sandra Kalniete.

Gatavojoties vēlēšanām, no stabilām vērtībām, visticamāk, neatteiksies Nacionālā apvienība un par sava saraksta līderi virzīs ilggadējo Eiropas parlamentārieti Robertu Zīli. Partijas valdē strādājošais Gaidis Bērziņš, runājot par gatavošanos šīm vēlēšanām, ir izvairīgs un norāda, ka daudz enerģijas un laika paņem jaunās valdības veidošana, taču process esot sācies un partijas nodaļas izvirzot savus kandidātus. Neoficiāli ir zināms, ka iekļauties Nacionālās apvienības sarakstā aicināts arī žurnālists Ansis Pūpols. 

Savukārt Saskaņa ir mācījusies no savām kļūdām un savā sarakstā brīvos aģentus šajās vēlēšanās neiekļaušot, sola Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Jāatgādina, ka iepriekšējās Eiroparlamenta vēlēšanās no Saskaņas saraksta tika ievēlēts partijā neesošais žurnālists Andrejs Mamikins, kurš strauji attālinājās no Saskaņas ideoloģijas un 13. Saeimā jau kandidēja no Latvijas Krievu savienības saraksta, un bija organizācijas kandidāts premjerministra amatam.

«Mums ir daudz pretendentu. Esam apzinājuši savu kapacitāti un sarakstā iekļausim tikai savas sejas - visi būs pieredzējuši savējie, un nav izslēgts, ka sarakstā tiks iekļauti Saeimas deputāti. Tas nav aizliegts,» saka J. Urbanovičs.

Sava saraksta lokomotīvi Saeimas deputātu vidū meklēšot arī nežēlastībā kritusī Zaļo un zemnieku savienība. «Domāju, ka nav šaubu, ka lokomotīve būs kāds no Saeimas deputātiem. Mums pietiek cilvēku ar atpazīstamiem vārdiem,» saka Zaļo un zemnieku savienības valdes loceklis Augusts Brigmanis un piebilst, ka partijai nepiederošie šajās vēlēšanās netiks pieaicināti. Neoficiāla informācija liecina, ka viens no saraksta līdera kandidātiem ir Dana Reizniece-Ozola, kas pēc Saeimas vēlēšanām izstājās no Latvijai un Ventspilij, paužot vēlmi iestāties Latvijas Zemnieku savienībā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats