28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nelegālais cigarešu tirgus Latvijā sasniedzis līdz šim zemāko līmeni
Nelegālais cigarešu tirgus Latvijā sasniedzis līdz šim zemāko līmeni
Autors: NRA.lv / 18. decembris 2018, 12:07
Kā liecina jaunākais tirgus pētījumu kompānijas Nielsen "Tukšo paciņu pētījums", 2018. gada 4. ceturksnī no kopumā Latvijā izsmēķētajām 19,8 % bijušas kontrabandas cigaretes. Tas ir zemākais rādītājs kopš 2010.gada. Pozitīvo rezultātu veicinājusi koordinēta tiesībsargājošo iestāžu darbība, pārdomāta tabakas akcīzes nodokļa politika un nozares tiesiskais regulējums.

Salīdzinot ar 2018.gada 2.ceturksni, nelegālā tirgus rādītāji ir samazinājušies par 1,3 procentpunktiem, savukārt attiecībā pret tādu pašu laika periodu 2017.gadā, kritums ir 4,4 procentpunkti.

Lai arī vērojama lejupslīde, Latvijas nelegālā cigarešu tirgus rādītāji joprojām ir augstākie ES dalībvalstu vidū. Atbilstoši Nielsen pētījuma rezultātiem, 2018. gada 4. ceturksnī Igaunijā nelegālā cigarešu tirgus īpatsvars ir 13,2%, Lietuvā - 19,3 %. Nelegālais cigarešu tirgus nodara zaudējumus Latvijas valsts budžetam aptuveni 60 miljonu EUR apjomā.
Visvairāk kontrabandas cigaretes ieplūst no trešajām valstīm. Arvien turpina pieaugt no Baltkrievijas nelegāli ievesto cigarešu apjoms, un šobrīd tas ir sasniedzis jau 70,3 %. Baltkrievijas Grodņas Tabakas fabrikas ražotās cigarešu markas (Premier, NZ, Fest u.c) veido vairāk kā pusi (61,4%) no visām nelegāli ievestajām cigaretēm. Nelegālās cigaretes tiek ievestas arī no Ukrainas (5,6%), Krievijas (5,5%) un citām valstīm, piem. Kirgizstanas, Tadžikistānas, Armēnijas.

4,1 % ir viltojumi.

Šī gada 4.ceturksnī vislielākā apjomā nelegālās cigaretes patērētas Salaspilī (42%), tad seko Daugavpils (40,4%) un Ogre (40%).

Asociācija aicina noteikt kriminālatbildību par nelikumīgu tabakas produktu ražošanu

Nelegālā cigarešu tirgus īpatsvara ievērojamo samazināšanos ir sekmējis tiesībsargājošo institūciju efektīvais darbs kontrabandas apkarošanas jomā. Regulāri aizturētās kontrabandas kravas un atklātās nelegālās cigarešu ražotnes liecina, ka Latvija ir pievilcīga vieta nelegālā biznesa darboņiem. Asociācija uzskata, ka nepieciešams noteikt kriminālatbildību par nelegālo tabakas produktu ražošanu, jo īpaši ņemot vērā, ka Latvijā šī ir ļoti aktuāla problēma.

Šobrīd Latvijas Krimināllikumā paredzēta kriminālatbildība par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) un realizāciju. Krimināllikumā nav ietverta norma, kas paredzētu kriminālatbildību par tabakas izstrādājumu nelikumīgu ražošanu, kā tas ir gadījumā ar nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu. Uzskatām, ka sodiem par tabakas izstrādājumu nelikumīgu ražošanu jābūt bargiem un efektīvi piemērojamiem, lai mazinātu vēlmi pievērsties šādām nelegālām aktivitātēm.

Vienlaikus Asociācija aicina izvairīties no nepārdomātu un sasteigtu likumdošanas normu pieņemšanas, kas varētu sekmēt straujāku ēnu ekonomikas pieaugumu. Viens no šādiem riskiem ir tabakas produktu izvietošanas aizliegums mazumtirdzniecības vietās, ko Saeima plāno izskatīt nākamajā gadā. Legālo produktu pieejamības aizliegums vai ierobežošana pastiprina vēlmi iegādāties šos produktus nelegāli. Tas rada bažas, ka šobrīd vērojamās pozitīvās tendences nelegālā tirgus mazināšanā, kas ir rezultāts pārdomātai tabakas akcīzes nodokļa politikai un tiesībsargājošo institūciju mērķtiecīgam darbam ilgstošā laika posmā, varētu mainīties uz negatīvo pusi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats