19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ārvalstu studentu pienesums ekonomikai pārsniedz 200 miljonus eiro gadā
Ārvalstu studentu pienesums ekonomikai pārsniedz 200 miljonus eiro gadā
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 5. decembris 2018, 13:58
Kopējais ārvalstu studentu skaits pērn pārsniedzis 8800, kopumā pārstāvot 108 valstis. Tiešais pienesums ekonomikā (studiju maksas, tiešās dzīvošanas izmaksas) gadā sasniedzis 101 miljonu eiro, savukārt sekundārais pienesums – 100 miljonus eiro gadā.


To valstu lokā, no kurām uz Latviju dodas visvairāk studentu, ir Indija, Uzbekistāna, Vācija, Krievija, Zviedrija, skaidrots konferencē ”Izglītības eksports – ieguldījums kopējā tautsaimniecībā”, kas šodien norisinās Biznesa augstskolā Turība. 

Salīdzinot ar situāciju 2004. gadā, var secināt, ka šobrīd nav nevienas augstskolas, kurā rādītājs būtu negatīvs – ārvalstu studējošo skaits visās augstskolās ir audzis. Tāpat dati liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā ārvalstu studentu skaits Latvijā audzis par 80%, ārzemnieki studē gan Rīgas, gan arī Latvijas reģionu augstskolās.

Konferences ietvaros Biznesa augstskolas Turība Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe uzsvēra, ka “nepieciešams iesaistīt ārvalstu studentus Latvijas tautsaimniecības izaugsmē. Ir četri aspekti, kas jānodrošina šī mērķa īstenošanai - palīdzība ārvalstu investīciju piesaistē, atbalsts ekonomisko interešu pārstāvniecībā un eksporta attīstībā, zināšanu pārnese uz Latviju, kā arī kvalificēta darbaspēka avots. Tas ir win-win princips, kad iespējas ir visiem iesaistītajiem.”

Augstākās izglītības eksporta apvienības valdes priekšsēdētājs Imants Bergs konferences atklāšanā minēja: “Latvijā ir katastrofāls darbaspēka trūkums, aptuveni 60% dažādu nozaru uzņēmumu ar to saskaras. Mums ir nepieciešami darbinieki. Faktiski, es aicinātu apdomāt iespēju ne tikai palielināt studentiem atļauto darba stundu skaitu, bet arī visiem Latvijas augstskolu absolventiem automātiski piešķirt darba atļauju. Tas būtiski sekmētu konkurētspēju – gan mūsu augstākās izglītības eksporta konkurētspēju, gan valsts tautsaimniecības nozares attīstību kopumā.”




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats