19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Sabiedrība » Savāc nepieciešamos parakstus pret kompensācijām nepārvēlētajiem deputātiem
Savāc nepieciešamos parakstus pret kompensācijām nepārvēlētajiem deputātiem
Autors: Ekonomika.lv / 15. novembris 2018, 13:47
Iniciatīva par kompensāciju atcelšanu atkārtoti neievēlētiem Saeimas deputātiem ManaBalss.lv platformā ir guvusi ļoti lielu atsaucību. Nepilnas nedēļas laikā to ar saviem parakstiem ir atbalstījuši 10 000 cilvēku, kas ir nepieciešamais skaits, lai iniciatīva tiktu iesniegta izskatīšanai Saeimā.


Inicitatīvas autore Jana Kukaina iesaka mainīt kārtību, kas nosaka, ka deputāti, kas nav tikuši atkārtoti ievēlēti Saeimā, saņem dāsnas kompensācijas – atalgojumu par 3 mēnešiem. “Tajā ietilpst deputāta alga, slimības pabalsts, samaksa par frakcijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka amatu, par Saeimas komisijas priekšsēdētāja, viņa vietnieka vai sekretāra amatu, par Saeimas apakškomisijas priekšsēdētāja vai sekretāra amatu, kā arī piemaksa Saeimas Prezidija locekļiem,” skaidro Kukaine.

Viņa atgādina, ka 12. Saeimas deputātiem kompensācijās plānots izmaksāt apmēram 435 000 eiro. Viņasprāt, šāda kārtība liecina, ka deputāti tiek uztverti kā izredzēto grupa, kuri bauda privilēģijas, kas nav pieejamas nevienā citā sabiedrības sektorā. “Šāda izpratne veicina sociālo nevienlīdzību un ir diskriminējoša attiecībā uz pārējo sabiedrības daļu, kas darba tirgū nav pasargāta no darba attiecību izbeigšanās iespējas. Neievēlēšanas fakts ir signāls – ir zudusi balsotāja uzticība, un īpašas piemaksas par to nepienākas! Ņemot vērā vispārējo Latvijas iedzīvotāju labklājības līmeni, šāda “kompensāciju izmaksa” ir arī neētiska,” uzskata iniciatīvas autore.

Viņa aicina mainīt Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumu, atceļot tā VI nodaļā 17. panta 11. punktu, ka paredz, ka Saeimas deputāts, kura mandāts izbeidzas līdz ar attiecīgās Saeimas pilnvarām, ja viņš nav ievēlēts nākamajā Saeimā, saņem vienreizēju pabalstu triju mēnešalgu apmērā.

Tā rezultātā mazāk līdzekļu tiks tērēti deputātu uzturēšanai, tiks veicināta sociāla solidaritāte, kā arī valstsvīriem un valstsievām tiks dots signāls – viņi nepieder kādai īpaši izredzēto un aizsargājamo cilvēku grupai, bet ir daļa no Latvijas sabiedrības, un uz visiem atteicas vienādas likuma normas.

“Deputātiem nav nepieciešamas nekādas īpašas kompensācijas, bet gan tādi paši noteikumi, kā jebkuram cilvēkam, kurš pārtrauc darba attiecības,” iniciatīvas izvirzīto jautājumu ManaBalss.lv komentē Latvijas Universitātes asociētais profesors un politologs Ivars Ījabs.

Viņš gan vienlaikus brīdina, ka konsekventa ideja par “visa apgriešanu” deputātiem nav veselīga. “Varam jau deputātiem nogriezt pilnīgi jebko. Tomēr ir skaidrs, ka, ja mēs maksimāli tā griezīsim un teiksim, ka viņiem nepienākas nekas, tad dabūsim zemas raudzes deputātus. Bet tīri pati morālā ideja man ir skaidra – pats vainīgs, ka nav pārvēlēts [..]. Ja es pārtrauktu darba attiecības ar universitāti, tad man izmaksātu iekrājušos atvaļinājuma naudu, bet zelta izpletni jau man nedotu. Es nedomāju, ka zelta izpletnis deputātiem ir vajadzīga lieta. Jo kāds varētu teikt – kāpēc tad visur citur sabiedriskajā sektorā neizsniedz tādu zelta izpletni?” vaicāja politologs.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats