20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ģimenes ārstu asociācija iestājas par obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas atcelšanu
Ģimenes ārstu asociācija iestājas par obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas atcelšanu
Autors: Ekonomika.lv / 23. oktobris 2018, 11:07
Ģimenes ārsti obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā saskata riskus gan pacientu veselībai, gan arī valsts budžetam, tāpēc iestājas par sistēmas atcelšanu.


Intervijā Latvijas Radio Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīti Veide atzina, ka asociācija joprojām neatbalsta jauno veselības aprūpes finansēšanas modeli, jo tas daļai iedzīvotāju paredz valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimuma samazināšanu.

Pēc viņas sacītā, no nākamā gada 1. janvāra tiek plānots, ka ģimenes ārstiem būs jāskatās, vai pacients ir apdrošināts vai nē. Vai viņam pienākas pilna aprūpe vai nē. Ja pacients nebūs apdrošināts, viņam būs nepieciešams nosūtījums, bet, ja pacients nevarēs maksas pakalpojumu samaksāt, ģimenes ārstam būs jārisina šī situācija. “Daudzi medikamenti nebūs iekļauti minimumā, tie ir dārgi, un to neregulāra lietošana var novest pie akūtām slimībām. Beigās pacients būs uz darba nespējas lapas, iestāsies invaliditāte, valsts maksās viņam pabalstu visu atlikušo mūžu,” gaidāmo scenāriju ieskicēja Veide.

Asociācija aicina atteikties no šādas sistēmas un visiem iedzīvotājiem piemērot vienādu veselības aprūpi. Pēc Veides domām, šī problēma būtu jārisina veselības ministrei Andai Čakša, bet zinot, ka viņa nav gatava šo sistēmu mainīt, Veide labprāt viņas vietā valdībā redzētu kādu citu.

Kā zināms, 2017. gada decembrī Saeima apstiprināja Veselības aprūpes finansēšanas likumu, kas paredz no 2019. gada valsts apmaksātos veselības pakalpojumus pilnībā nodrošināt visiem sociālā nodokļa maksātājiem, kā arī vairākām valsts apdrošinātām iedzīvotāju grupām. Savukārt pārējie iedzīvotāji varēs saņemt pakalpojumu pamata grozu vai arī plašāka pakalpojumu klāsta saņemšanai maksāt noteiktu summu mēnesī.

Veselības apdrošināšanas iemaksas 2018. gadā noteiktas 1% apmērā no minimālās mēnešalgas jeb 51,6 eiro gadā, 2019.gadā – 3% no minimālās mēnešalgas jeb 154,8 eiro gadā, 2020. gadā – 5% no minimālās mēnešalgas jeb 258 eiro gadā.

Obligātas veselības apdrošināšanas iemaksas būs veicamas reizi gadā, un jau šogad personas to var veikt no 1. septembra.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats