28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kāpēc nolemts slēgt vienīgo narkoloģisko slimnīcu Latvijā Straupē?
Kāpēc nolemts slēgt vienīgo narkoloģisko slimnīcu Latvijā Straupē?
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 24. novembris 2017, 9:38
Veselības ministrija pieņēmusi lēmumu – jau no nākamā gada darbs jāpārtrauc Straupes narkoloģijas slimnīcai. Šo lēmumu emocionāli un ar sirdssāpēm uztvēruši slimnīcas ilggadējie darbinieki, kuri Neatkarīgajai pastāstīja par ministrijas skarbo lēmumu. Likvidēta no nākamā gada tiek ne tikai slimnīca, bet arī pusaudžu rehabilitācijas centrs Saulrīti.

Līdz šim Veselības ministrija nebija sniegusi skaidru atbildi par Straupes narkoloģijas slimnīcas likvidēšanu, lai gan jau pagājušajā gadā Neatkarīgā rakstīja par ministrijas plāniem slimnīcu slēgt un alkohola atkarīgo ārstēšanu pārcelt uz Strenču psihoneiroloģisko slimnīcu. Slimnīcas darbinieki tagad apliecina, ka šonedēļ slimnīcā notikusi sapulce, kurā visi darbinieki jau skaidri informēti - slimnīca darbu neturpinās. Tas darbiniekiem, no kuriem daudzi šajā slimnīcā nostrādājuši lielu daļu sava darba mūža, bijis un joprojām ir liels šoks. Pēc viņu domām, risinot tikai finansiālos jautājumus, aizmirst par daudzām citām būtiskām lietām, piemēram, pieredzi tieši alkohola atkarīgo ārstēšanā. Otrkārt, darbu Straupē zaudēs visi slimnīcā strādājošie, un, lai arī noteikti daļai medicīniskā personāla darbu varētu piedāvāt Strenčos, attālums ir pietiekami liels, lai šāds piedāvājums neizklausītos reāli.

Straupes narkoloģiskā slimnīca alkohola atkarīgos ārstē jau 56 gadus. Dziednīca atrodas vēsturiski skaistā vietā - Lielstraupes pilī. Pils mūros alkoholiķi ārstēti jau no 1963. gada, kad pilī iekārtoja psihoneiroloģisko slimnīcu - tā bija hronisku alkoholiķu piespiedu ārstēšanas iestāde ar 120 vietām, pakļauta Iekšlietu ministrijai. Straupes slimnīca pazīstama ar tradīcijām atkarīgo personu ārstēšanā, kā arī ar savu unikālo vēsturisko ēku.

Pagājušajā gadā notika slimnīcas darbības izvērtēšana - ministrija lēma, vai atstāt Straupes slimnīcu kā filiāli, formāli pievienojot Strenču psihoneiroloģiskajai slimnīcai, vai slēgt pavisam un Strenčos izveidot nodaļu alkoholiķu ārstēšanai. Pirms gada Veselības ministrijā Neatkarīgajai vēl nevarēja atbildēt uz jautājumu, kādu risinājumu tā izvēlēsies. Slimnīca turpināja strādāt, kā ierasts - ārstēt pacientus ar smagu alkohola abstinenci, alkohola psihozēm, sniedzot akūtu palīdzību delīriju gadījumos, pēc smagas un ilgstošas alkohola lietošanas.

Straupes slimnīca saņem valsts finansējumu (gadā apmēram 187 000 eiro), tā sauktās kvotas, bet ārstē pacientus arī par maksu. Pacientu sadalījums ir puse uz pusi. Vidzemē narkoloģiskā slimnīca ir tikai viena, un vispār kā narkoloģiskā slimnīca Straupe ir vienīgā Latvijā, citviet ir nodaļas alkohola atkarīgo ārstēšanai - Ģintermuižā Jelgavā, Rīgā, Liepājā, Rēzeknē.

Straupes pagasts atrodas Pārgaujas novada teritorijā. «No visiem iespējamiem variantiem mēs nevēlētos tādu, kas atstātu Lielstraupes pili likteņa varā,» Neatkarīgajai saka Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents. Pašvaldība ir apspriedusi dažādus variantus ar Veselības ministriju, taču īpašums nav ierakstīts Zemesgrāmatā, jo joprojām notiek tiesvedība ar luterāņu baznīcu. Taču pils (kopumā 14 dažādu ēku, ieskaitot arī pusaudžu centra ēku, kas ir 10 kilometru attālumā no Straupes) ir valsts īpašums. Pašvaldība to labprāt pārņemtu savā īpašumā, un viens no variantiem būtu pilī arī saglabāt veselības aprūpes sniegšanu, vienlaikus domājot par pils renovāciju. Līdz šim gan īpašumu valsts neuzskatīja par nepieciešamu renovēt.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats