25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Sabiedrība » Politiķi aicinās veidot politiski nozīmīgu personu reģistru
Politiķi aicinās veidot politiski nozīmīgu personu reģistru
Autors: BNA / 28. septembris 2016, 16:58
Saeimas deputāti mudinās veidot vienotu politiski nozīmīgo personu reģistru, jo šogad valsts uzlika par pienākumu bankām aptaujāt visus savus klientus, bet vienotā reģistra trūkums bankām apgrūtina šo darbu.


Jau kādu laiku Latvijā bankas un citi finanšu pakalpojumu sniedzēji pirms darījuma attiecību uzsākšanas ar jauniem klientiem noskaidro, vai klients ir Latvijas politiski nozīmīga persona, politiski nozīmīgas personas ģimenes loceklis vai cieši saistīts ar politiski nozīmīgu personu.

Kā informē Latvijas Komercbanku asociācija, gadījumos, ja potenciālais jaunais klients būs politiski nozīmīga persona, tās ģimenes loceklis vai cieši saistīta persona, bankas veiks klienta padziļinātu izpēti, lai izpildītu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma (NILLTFN likums) prasības, kuru mērķis ir mazināt koruptīvos darījumos iegūtu līdzekļu legalizācijas iespējas.

Šā gada sākumā tika pieņemti grozījumi NILLTFN likumā, nosakot izmaiņas politiski nozīmīgu personu definīcijā – šajā lokā ir plaša Latvijas augstāko valsts un pašvaldību institūciju vadība, viņu radinieki un saistītas personas. Banku un arī citu finanšu pakalpojumu sniedzēju uzdevums ir veikt klientu izpēti, identificēt starp klientiem politiski nozīmīgās personas un veikt šo personu finanšu līdzekļu un darījumu padziļinātu kontroli.

No 1.jūnija jaunās prasības attiecināja uz jaunajiem banku klientiem, bet pārējiem uz jautājumiem būs jāatbild līdz 1. decembrim. Katra banka gatavo savas anketas, un, ja cilvēks ir klients vairākās bankās, arī anketas būs jāaizpilda vairākas.

Lai atvieglotu banku darbu, deputāti plāno atkārtoti vērsties pie Finanšu ministrijas, lai ieviestu vienotu politiski nozīmīgo personu reģistru datu bāzi.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats