19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Starptautiskajā zivju migrācijas dienā BIOR pētnieki aicinās uz diskusiju par šķēršļu likvidēšanu upēs
Starptautiskajā zivju migrācijas dienā BIOR pētnieki aicinās uz diskusiju par šķēršļu likvidēšanu upēs
Autors: Publicitātes materiāls / 12. maijs 2022, 16:50
Starptautiskās zivju migrācijas dienas ietvaros valsts zinātniskā institūta “BIOR” vadošie pētnieki kopā ar Zemkopības ministrijas amatpersonām dosies uz Salacas upi. Vizītes laikā aicināti piedalīties arī makšķernieki, vides aizsardzības aktīvisti un Limbažu novada speciālisti, lai diskutētu, kā saglabāt Baltijas lašu populāciju un migrāciju.

Tikšanās laikā pētnieki informēs līdz šim apkopotos datus par lašu migrāciju. Institūta “BIOR” pētnieki lašu mazuļu jeb smoltu skaitīšanu Salacā veic kopš 20.gadsimta 60.gadiem. Savukārt pēdējos gadus “BIOR” ar inovatīvu metodi skaita un analizē datus par lašiem, kuri rudenī dodas uz nārstu Salacā. Lai sekotu līdzi lašu nārstošanas paradumiem un zivju migrācijas vietām, pērn rudenī ar telemetriskām zīmēm tika “iezīmēti” laši. 

Tāpat tiks diskutēts par Salacas upē esošajiem šķēršļiem, kuri kavē un ierobežo zivju migrāciju. Kā liecina institūta “BIOR” veiktais pētījums “Latvijas upju ierindošana prioritārā secībā pēc to esošās un potenciālās nozīmes zivju faunas saglabāšanā”, viens no visnozīmīgākajiem zivju migrāciju ietekmējošajiem šķēršļiem ir Staiceles papīrfabrikas aizsprosta paliekas Salacā.  Vadošie pētnieki ir izstrādājuši un piedāvās vairākus risinājumus to novēršanai, kas dotu vislielāko tūlītējo ieguvumu zivju faunas aizsardzībai.

Kā jau iepriekš “BIOR” informējuši, nozīmīgāko mazāko šķēršļu nojaukšanu būs iespējams īstenot, piesaistot finansējumu no LIFE GoodWater IP mazo grantu programmas vai Zivju Fonda finansējumu. Savukārt risinājumi lielākiem šķēršļiem tiks meklēti valsts programmu ietvaros.

Starptautiskā zivju migrācijas diena tiek rīkota reizi divos gados un tajā piedalās vairāk nekā 80 pasaules valstis. Šā gada tēma “SAVIENOT ZIVIS, UPES UN CILVĒKU.”, kuras ietvaros tiek rīkoti dažādi vides pasākumi ar mērķi atbrīvot upes no šķēršļiem, lai zivis varētu brīvi migrēt.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR” ir viens no lielākajiem zinātniskajiem Institūtiem Latvijā. Tā Zivju resursu pētniecības departaments veic zivju krājuma novērtēšanu Latvijā un ir iesaistījies vairākos Latvijas un starptautiskajos upju zivju faunas izpētes un aizsardzības projektos.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats