19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Traktortehnikai jaunas prasības apgaismes un bremžu iekārtām
Traktortehnikai jaunas prasības apgaismes un bremžu iekārtām
Autors: Publicitātes materiāls / 29. marts 2022, 13:09
Valdība otrdien, 29. martā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos noteikumus par traktortehnikas un tās piekabju valsts tehnisko apskati un tehnisko kontroli uz ceļiem, nosakot jaunas prasības apgaismes un bremžu iekārtām, lai uzlaboti satiksmes drošību uz autoceļiem.

Diezgan bieži traktortehnikas vai tās piekabes īpašnieki (turētāji) mēdz nomainīt ražotāja uzstādīto apgaismes ierīču un gaismas signālierīču novietojumu vai arī tās aizsedz, tādēļ 2023. gada 1. janvārī stāsies spēkā vienoti tuvās, tālās, miglas, gabarītu virzienrādītāju, bremžu gaismas un atstarotāju izvietojuma parametri. Lai īpašnieki (turētāji) varētu sakārtot savu tehniku atbilstoši noteikumu prasībām, ir paredzēts pārejas periods līdz 2022. gada 31. decembrim.

Spēkā esošie noteikumi paredz, ka visa traktortehnika un tās piekabes ir aprīkotas ar darba bremžu iekārtu, izņemot piekabes, kurām darba bremžu iekārtu nav paredzējis izgatavotājs. Jaunie noteikumi paredz, ka turpmāk bez darba bremzēm un stāvbremzēm būs atļauts ekspluatēt tikai tās piekabes, kuru pilnā masa nepārsniedz 2500 kilogramus.

Jaunie noteikumi paredz vēl virkni jaunu nosacījumu. Lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību, ir vairākas jaunas svarīgas prasības:

lai nodrošinātu traktortehnikas un tās piekabes riepu labu saķeri ar ceļu segumu, turpmāk pieļaujamais riepas protektora minimālais dziļums traktortehnikai un tās piekabēm nedrīkstēs būt mazāks par 2,0 milimetriem līdzšinējā 1,0 milimetru vietā,
lēngaitas transportlīdzeklim, kuram izgatavotāja noteiktais maksimālais braukšanas ātrums nepārsniedz 30 km/h, kā arī to piekabēm ir jābūt aizmugurē piestiprinātai pazīšanas zīmei– sarkanam fluorescējošam vienādmalu trijstūrim,
piekabēm (puspiekabēm), kuru garums, ieskaitot jūgierīci, pārsniedz 8 metrus, kā arī piekabēm (puspiekabēm), kuru pilna masa pārsniedz 10 tonnas, aizmugurē jābūt piestiprinātām pazīšanas zīmēm – dzelteniem gaismu atstarojošiem taisnstūriem ar sarkanu fluorescējošu apmali.
Pašlaik spēkā esošie noteikumi paredz: ja traktortehnikai vai tās piekabei ir veikta pirmās vai otrās kategorijas pārbūve, tad divas reizes pēc kārtas - vērtējot pārbūves procedūru un veicot valsts tehnisko apskati - tiek vērtēts, vai traktortehnika vai tās piekabe ir tehniskā kārtībā un atbilst satiksmes drošības prasībām. Lai nebūtu divas reizes jāveic viens un tas pats darbs, turpmāk pārbūvētai traktortehnikai vai tās piekabei tehniskās apskates uzlīmi (talonu) izsniegs bez tehniskā stāvokļa kontroles, ja tiek iesniegts derīgs pirmās vai otrās kategorijas pārbūves atzinums.

Patlaban informācija par traktortehnikas tehniskās apskates kontroles vietu un laiku tiek publicēta plašsaziņas līdzekļos. Pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā šī visa informācija par apskatēm visā Latvijā būs pieejama vienuviet - VTUA tīmekļvietnē www.vtua.gov.lv.

Tehniskās apskates protokolu vai tehniskās kontroles protokolu tehniskās apskates vietā patlaban sagatavo un izsniedz rakstiski. Turpmāk VTUA inspektori protokolu sagatavos elektroniski, ievietos to zemkopības nozares e-pakalpojumu vietnē https://epakalpojumi.zm.gov.lv/ un vienlaikus nosūtīs uz tehnikas īpašnieka (turētāja) elektronisko e-adresi, ja tāda būs izveidota. Pastāvēs iespēja protokolu saņemt arī papīra formātā.

Sākot no 2024. gada 1. janvāra, Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrai (VTUA) būs tiesības tehnisko kontroli traktortehnikai uz ceļiem veikt patstāvīgi bez Valsts policijas (VP) līdzdalības. Tas ļaus VP darbiniekus neiesaistīt VTUA funkciju izpildē un neatraut no tiešo ceļu satiksmes uzraudzības pienākumu veikšanas.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats