19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Vēja nozare aug: Vēja enerģijas asociācijai pievienojas arvien vairāk vietējo un ārvalstu uzņēmumu
Vēja nozare aug: Vēja enerģijas asociācijai pievienojas arvien vairāk vietējo un ārvalstu uzņēmumu
Autors: bizness.lv / 15. jūlijs 2021, 11:56
Vēja enerģijas asociācijai (VEA) pēdējā pus gada laikā pievienojušies četri jauni un nozīmīgi biedri - atjaunojamās enerģijas projektu attīstītājs Sunly, pasaulē lielākais atkrastes vēja enerģijas projektu attīstītājs Ørsted, saules un vēja parku attīstītājs European Energy un vietējais uzņēmums, kas piedāvā risinājumus lielā augstumā, SIA Gaismas rati. 

“Pēdējā pus gada laikā esam piedzīvojuši ievērojamu paplašināšanos, uzņemot savā pulkā vēl četrus spēcīgus uzņēmumus. Priecājamies gan par starptautiskajiem uzņēmumiem, kas izvēlas iesaistīties kvalitatīvā nozares attīstībā visos līmeņos, gan arī par vietējiem uzņēmumiem, kas apliecina savu uzticēšanos VEA iespējām pārstāvēt savus biedrus un iesaistīt nozares aktuālākajos procesos,” saka Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Andris Vanags, piebilstot, ka jauno biedru zināšanas un uzkrātā pieredze palīdzēs VEA parādīt plašākai sabiedrībai vēja nozares attīstības nozīmi un ieguvumus. 

VEA pievienojies dāņu uzņēmums Ørsted, kas ir lielākais atkrastes vēja enerģijas projektu attīstītājs pasaulē un 2021. gadā atzīts par ilgtspējīgāko enerģijas uzņēmumu Corporate Knights pasaules ilgtspējīgāko korporāciju indeksa novērtējumā. Ørsted nodarbina 6311 cilvēkus un 2020. gadā grupas ieņēmumi bija 52,6 miljardi DKK (7,1 miljardi EUR). Ørsted vīzija ir veidot pasauli, kas pilnībā darbojas ar zaļo enerģiju. 

Marianne Beka Hasla (Marianne Beck Hassl), Ørsted vecākā padomniece regulatīvajos jautājumos novērtē Baltijas reģiona vēja enerģijas potenciālu un pievienošanos VEA pamato ar nepieciešamību sadarboties, lai sasniegtu Eiropas ilgtermiņa dekarbonizācijas mērķus. “Baltijas jūras vēja enerģijas potenciāls varētu sasniegt pat 93 GW līdz 2050. gadam. Latvijai un citām Baltijas valstīm ir iespēja ieņemt nozīmīgu lomu Eiropas enerģijas sistēmas “zaļajā” transformācijā, radot piemērotu vidi atkrastes vēja enerģijas attīstībai. Mēs priecājamies sadarboties ar Latvijas Vēja enerģijas asociāciju un citiem kolēģiem nozarē. Ceram, ka ar savu uzkrāto pieredzi varēsim palīdzēt Latvijas varas iestādēm pārvarēt šķēršļus un izveidot atkrastes vējam efektīvu regulējumu un drošus tirgus apstākļus,” apgalvo M.B.Hasla. 

Uzņēmums Sunly darbojas Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā un lepojas ar pieredzējušu ekspertu komandām, kas izstrādā, realizē un nodrošina atjaunojamās enerģijas projektu darbību. Sunly saules enerģijas portfelī Baltijā un Polijā ir 132 MW, un, līdz ar papildu investīcijām, uzņēmums plāno līdz nākamā gada beigām šo skaitli dubultot un novirzīt līdzekļus vēja parku attīstībai. 

“Sunly strādā pie tā, lai kļūtu par vadošo Baltijas neatkarīgo elektroenerģijas ražotāju. Lai realizētu šo mērķi, uzņēmums aktīvi investē vēja un saules enerģijas aktīvos. Sunly dalība VEA ir loģisks solis efektīvai vēja enerģijas potenciāla apguvei Latvijā,” par pievienošanos VEA saka Toms Nāburgs, Sunly vadītājs.

European Energy ir saules un vēja parku attīstītājs, kas piedāvā arī enerģijas uzkrāšanas risinājumus. Lai gan uzņēmuma galvenā mītne atrodas Dānijā, pieprasījumam pēc zaļās enerģijas ļāvis European Energy savu uzņēmējdarbību paplašināt arī Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Meksikā un Brazīlijā. European Energy ir ienācis arī Baltijā un jau šobrīd ir aktīvs nozares pārstāvis visās trīs Baltijas valstīs.

“European Energy saskata lielu potenciālu Baltijas valstīm kļūt par pasaules līderiem atjaunojamās enerģijas jomā, nodrošinot gan tīras elektroenerģijas iegūšanu, gan energoapgādes drošību. Mēs ticam, ka, sadarbojoties ar VEA, saņemsim nepieciešamo atbalstu, lai spētu sasniegt Latvijas tirgus augstos standartus pasaules līmeņa atjaunojamās enerģijas izmantošanā,” saka European Energy projektu attīstības vadītājs Dienvidaustrumeiropā, Maikls Vibergs Pedersens (Michael Viberg Pedersen). 

Par VEA jaunajiem biedriem starptautisko uzņēmumu vidū kļuvis arī Latvijas uzņēmums SIA Gaismas Rati, kas piedāvā tehniskos risinājumus lielā augstumā, izmantojot industriālā alpīnisma piekļuves metodi. Uzņēmums specializējas vēja turbīnu lāpstiņu tehniskajā apsekošanā un labošanā, kā arī citu vēja turbīnu komponenšu defektu novēršanā, sākot ar atbalstu būvniecības procesā līdz pilnai pārraudzībai pēc nodošanas ekspluatācijā. Uzņēmums veic saimniecisko darbību gan Latvijā, gan Baltijā un Skandināvijā.

 “Vēja enerģijas nozare ir kļuvusi par būtisku daļu industriālā alpīnisma pakalpojumu sniedzēju darbībā un, tā kā mēs specializējamies arī vēja turbīnu lāpstiņu apsekošanā un labošanā, devusi iespēju arī Gaismas Ratiem paplašināt uzņēmējdarbību ne tikai Latvijas robežās, bet arī Skandināvijā un citviet Eiropā. Vēja enerģijas nozare strauji attīstās visā pasaulē, tajā skaitā arī Latvijā, līdz ar to mums ir svarīgi sadarboties ar attīstītājiem un uzturētājiem, daloties starptautiski uzkrātajā pieredzē un piedāvājot risinājumus drošas darba vides veidošanai, kā arī ilgtspējības un aprites ekonomikas veicināšanai,” apgalvo SIA Gaismas Rati vadītājs Normunds Zuševics.

Šobrīd Vēja enerģijas asociācijā ir 18 korporatīvie biedri un trīs individuālie biedri, tajā skaitā gan vietējie, gan ārvalstu uzņēmēji. 

Par Latvijas Vēja enerģijas asociāciju

Vēja enerģijas asociācija darbojas kopš 1998. gada un tās mērķis ir sekmēt vēja enerģijas izmantošanu Latvijā, līdzdarbojoties nozares normatīvā regulējuma un vides sakārtošanā, kā arī veicināt sabiedrības informētību un izpratni par atjaunojamajiem, it īpaši vēja, energoresursiem. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats