19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Augustā samazinājās gan eksporta, gan importa vērtība
Augustā samazinājās gan eksporta, gan importa vērtība
Autors: Publicitātes materiāls / 13. oktobris 2020, 12:09
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, augustā gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 3,7%. Savukārt preču imports samazinājās straujāk – par 4,8%. Līdz ar to tirdzniecības deficīts bija nedaudz mazāks nekā pirms gada.

Lai arī daļā eksporta preču grupu augustā atjaunojās izaugsme, tā nespēja pilnībā kompensēt eksporta samazinājumu. Gada griezumā būtiski samazinājās graudaugu, farmācijas produktu, koksnes izstrādājumu un sauszemes transportlīdzekļu eksporta vērtība. Savukārt būtiski pieauga elektroierīču un iekārtu un eļļas augu sēklu eksports.

Augustā nedaudz samazinājās preču eksporta vērtība uz ES valstīm – par 1,9%. Eksports samazinājās uz Zviedriju (koksne, jaukti ķīmiskie produkti un dzelzs un tērauds), Spāniju (graudaugi) un Lietuvu (minerālie un farmācijas produkti). Savukārt eksports pieauga uz Vāciju (eļļas augu sēklas), Nīderlandi (ķīmiskās rūpniecības preces un eļļas augu sēklas) un Poliju (dzelzs un tērauds un elektroierīces un iekārtas).

Straujāk eksports samazinājās uz NVS valstīm – par 12,4%. Samazinājās eksporta vērtība uz Krieviju (dzērieni un farmācijas produkti), bet pieauga uz Ukrainu (dzērieni).

Augustā saruka eksports arī uz pārējām valstīm – par 3,8%. Straujāk eksporta vērtība samazinājās uz Saūda Arābiju (graudaugi) un Apvienoto Karalisti (eļļas augu sēklas), bet palielinājās uz Izraēlu, Alžīriju un Keniju (visām trim – graudaugi).

Preču importa samazinājumu augustā būtiski ietekmēja minerālo produktu un sauszemes transportlīdzekļu importa samazinājums. To daļēji kompensēja elektroierīču un iekārtu importa pieaugums.

Kopumā gada astoņos mēnešos eksports bija par 3,2% mazāks nekā pirms gada, bet imports samazinājās par 9,8 procentiem.

Augustā eksporta vērtības samazinājums joprojām bija saistīts ar koronavīrusa epidēmijas izplatības ierobežojumiem dažādās pasaules valstīs. Turpmākā eksporta attīstība, līdzīgi kā kopējās ekonomikas perspektīvas, joprojām ir neskaidras Covid-19 pandēmijas dēļ. Arī tuvākajos mēnešos eksportu apjomu ietekmēs vājš ārējais pieprasījums.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats