19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijas uzņēmums piedalās pirmajā Eiropas Kosmosa aģentūras planētas aizsardzības misijā
Latvijas uzņēmums piedalās pirmajā Eiropas Kosmosa aģentūras planētas aizsardzības misijā
Autors: Publicitātes materiāls / 18. septembris 2020, 11:35
2020. gada 15. septembrī Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) noslēdza līgumu 129,4 miljonu eiro apmērā par pirmās EKA planētas aizsardzības misijas HĒRA īstenošanu. Projekta mērķis ir izpētīt trieciena ietekmes efektivitāti, lai novērstu potenciālos asteroīdu draudus cilvēcei nākotnē.

Latvijas uzņēmums SIA “Eventech” kopā ar starptautiskajiem sadarbības partneriem šim vērienīgajam projektam ir izstrādājis specializētu laika mērīšanas moduli, kas veic gaismas lidojuma laika mērīšanu kosmosā. Latvijas uzņēmuma dalība šajā pasaules līmeņa misijā iespējama, pateicoties Izglītības un zinātnes ministrijas ieguldījumiem EKA Eiropas Sadarbības valsts plānā, kā ietvaros tika izstrādāta šī tehnoloģija.

“Ir liels gandarījums, ka  Latvijas iestāšanās Eiropas Kosmosa aģentūrā asociētās dalībvalsts statusā sāk nest augļus. “Eventech” panākumi apliecina, ka Latvijas uzņēmēji un zinātnieki spēj iekļauties zinātniski pētniecisko pakalpojumu sniegšanā un izstrādāt pasaules līmeņa augstās tehnoloģijas, kas palīdz risināt globāli nozīmīgas problēmas,”  uzsver izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska.

“SIA „Eventech” ir radies kā Latvijā balstītās zinātnes komercializācijas un akselarācijas platformas “Komercializācijas reaktors” jaunuzņēmums. Pēc veiksmīgās sadarbības ar EKA 2017. gadā uzņēmums parakstīja līgumu ar Lielbritānijas kosmosa tehnoloģiju kompāniju “Neptec”, lai izstrādātu daļu no  kosmosa kuģa “Luna 27” nolaišanās sistēmas. “Eventech” ir lepni, kļūstot par vienu no pasaules kosmosa industrijas atzītajiem dalībniekiem. Tas ir nozīmīgs starptautisks panākums gan Latvijas zinātnei, gan  tās sasniegumu komercializācijai,”  atzīst SIA “Eventech” valdes priekšsēdētājs Nikolajs Adamovičs.

HĒRA ir Eiropas ieguldījums starptautiskajā planētu aizsardzības misijā sadarbībā ar Nacionālo aeronautikas un kosmosa administrāciju (NASA). Paredzēts, ka NASA kosmosa kuģis DART tiks nogādāts kosmosā 2021. gada jūlijā un vispirms tas kinētiski ietrieksies vienā no Zemei tuvu lidojošajiem asteroīdiem ar nosaukumu  “Didymos”. Savukārt HĒRA veiks trieciena apsekošanu un mērījumus, lai noteiktu, vai DART kinētiskais trieciens var  novirzīt asteroīdu no tā lidošanas trajektorijas. Šī vērienīgā eksperimenta rezultātā tiktu iegūta labi saprotama un atkārtojama asteroīdu novirzīšanas tehnika.

Vācijas uzņēmums “OHB System AG” būs misijas galvenais izpildītājs, savukārt uzņēmumi no 17 EKA dalībvalstīm sniegs ieguldījumus dažādās HĒRA misijas aktivitātēs. Portugāle un Rumānija izstrādā lāzera augstuma mēriekārtu (altimetru), kas nodrošinās autonomās navigācijas sistēmas ar kritiski svarīgu informāciju misijas īstenošanai. “Eventech” izstrādā aerolāzerskanēšanu (LIDAR[1]) un nodrošina altimetru ar „faktiskā lidojuma laika” ("Time of Flight") moduli un procesoru.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats