19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Jurašu firmā strādājusi arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre
Jurašu firmā strādājusi arī Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 30. marts 2020, 11:40
Jura Juraša un Allas Jurašas firmā SIA Immunitas, kas savulaik sniedza juridiskos pakalpojumus nu jau slēgtajai PNB bankai, ir strādājis ne tikai pats J. Jurašs, bet arī pašreizējā Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole, liecina oficiāla informācija Iekšlietu ministrijas mājaslapā.

Pagājušajā nedēļā LTV raidījums De facto ziņoja, ka tā rīcībā ir līgums, kuru ar Grigorija Guseļņikova Norvik banku (šobrīd likvidācijas procesā esošā PNB banka) noslēgusi SIA Immunitas. Šī juridisko pakalpojumu firma piederējusi J. Juraša sievai Allai Jurašai, bet 2017. gadā par SIA Immunitas īpašnieku un vadītāju kļuvis J. Jurašs pats, skaidroja De facto.

Līgums ar PNB banku noslēgts 2017. gada septembrī un, pēc paša J. Juraša teiktā, bijis spēkā vien dažus mēnešus.

Gan raidījums De facto, gan citi mediji vērsa uzmanību, ka Norvik bankai bija nopietns konflikts gan ar FKTK, gan ar Latvijas valsti, savukārt tās īpašniekam G. Guseļņikovam bija un ir svarīga loma Ilmāra Rimšēviča kukuļošanas lietā - viņš pat publiski apsūdzēja I. Rimšēviču naudas izspiešanā no bankas un acīmredzot ir arī sniedzis liecības Latvijas prokuratūrai.

Bet I. Rimšēviča kukuļošanas lietas «aizmetņi» datējami ar laiku, kad KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļu vadīja J. Jurašs. Tomēr «redzama turpinājuma lietai nebija gadiem. Izmeklēšanu pret Rimšēviču KNAB atsāka pēc veco lietu inventarizācijas», t. i., kad J. Jurašs amatu KNAB jau sen bija atstājis, atgādināja De facto.

Pats J. Jurašs jau pēc klātienes intervijas vēlāk De facto apgalvojis, ka «uzņēmums veicis aktivitātes, tajā skaitā skaidrojošo darbu iestādēs, lai tiktu uzsāktas izmeklēšanas par dažādu personu iesaisti kukuļu pieprasīšanā no PNB bankas». Tā kā «uzņēmums» «veikt aktivitātes» nevar, tad jāsecina, ka to tomēr darījuši konkrēti cilvēki - acīmredzot pats bijušais KNAB galvenais opers J. Jurašs.

Mediji uzdeva retorisku, bet loģisku jautājumu - «tirgošanās ar ietekmi vai ar informāciju?» - un atgādināja, ka J. Jurašs tiek tiesāts par valsts noslēpuma izpaušanu.

Politiskie kūleņi

Tomēr J. Jurašs nav vienīgais bijušais visaugstākā līmeņa KNAB darbinieks, kurš strādājis SIA Immunitas. Kā liecina pašreizējās Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres, bijušās KNAB Izmeklēšanas nodaļas priekšnieka vietnieces Signes Boles oficiālais CV, viņa šajā firmā strādājusi uzreiz pēc KNAB pamešanas - no 2014. gada 1. jūlija līdz 2016. gada 1. jūnijam, t. i., divus gadus.

Kā jau Neatkarīgā rakstīja, S. Boles nonākšana Iekšlietu ministrijas parlamentārās sekretāres amatā ir vairāk nekā dīvaina, jo iekšlietu ministrs šobrīd ir partijas KPV LV pārstāvis Sandis Ģirģens. Bet S. Bole pie S. Ģirģena nonāca pa taisno no bordānistu biroja, kur viņa bija Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valdes locekļa Krišjāņa Feldmana palīdze.

Sākotnēji S. Ģirģens S. Boli izvēlējās par sava biroja vadītāju, bet pēc četriem mēnešiem viņa jau tika paaugstināta par parlamentāro sekretāri - diezin vai ministrs vienpersoniski var izlemt, kurš šo amatu ieņems. Jāatgādina kaut vai fakts, ka finanšu ministram Jānim Reiram (Jaunā Vienotība) parlamentārais sekretārs šobrīd ir nevis kāda viņa izvēlēta persona, bet gan KPV LV līderis Atis Zakatistovs. Tātad, visticamāk, arī S. Boles virzīšana parlamentārās sekretāres amatam ir vismaz partijas KPV LV vadības izlemts jautājums.

Bet iepriekšējās Saeimas laikā S. Bole bija Latvijas Reģionu apvienības deputāta Mārtiņa Šica palīdze. Viņa ir pat ziedojusi šim politiskajam spēkam nelielu summu.

KNAB amatu S. Bole atstāja 2014. gada vasarā, kad t. s. Strīķes - Juraša nometne nežēlīgi karoja ar toreizējo KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku. Nevienam nebija nekādu šaubu, pie kuras nometnes pieder S. Bole, jo viņa publiski kritizēja J. Streļčenoku.

Jurašiem svarīga firma

Ņemot vērā ļoti nopietno politisko kontekstu, ir vērts iespēju robežās papētīt, kas tad ir SIA Immunitas.

Atbilstīgi Firmas.lv datiem, šo uzņēmumu 2010. gada septembrī uz pusēm nodibināja KNAB izmeklētājas amatu pirms pusotra gada atstājusī Alla Juraša un uzņēmēja Aija Stepanova, kura tobrīd bija ne vairāk, ne mazāk kā VEF bankas padomes priekšsēdētāja!

Publiskotais laulības līgums liecina, ka A. Stepanova ir laulībā ar nekustamo īpašumu biznesmeni Igoru Stepanovu, kurš savulaik ziedojis lielas summas Jaunajam laikam, bet pēdējos gados ziedojis sīkas summas JKP.

No 2014. gada jūlija līdz 2017. gada janvārim SIA Immunitas piederēja 1967. gadā dzimušajai Olitai Landiševai, kura ir interesanta ar to, ka par viņu nekas cits nav zināms. Šis ir viņas vienīgais bizness, un internetā nav atrodama pilnīgi nekāda cita informācija par šo personu. Parasti šādu konspirāciju ievēro ar specdienestiem saistīti cilvēki, bet tiem, kuri piedāvā juridiskos pakalpojumus, tieši pretēji, parasti svarīga ir publicitāte - lai potenciālie klienti uzzinātu par viņu eksistenci.

Bet 2017. gada 30. janvārī SIA Immunitas atgriežas pie Jurašiem - par firmas 100% īpašnieku un valdes locekli kļūst Juris Jurašs. Savukārt 2018. gada 14. decembrī par SIA Immunitas 100% īpašnieci un valdes locekli atkal kļūst Alla Juraša, kas arī ir saprotami, jo J. Jurašs tobrīd jau ir kļuvis par Saeimas deputātu un nedrīkst savienot amatus.

Respektīvi - kaut kas šajā firmā ir tāds, kas Jurašiem liek pie tās turēties cieši klāt.

J. Juraša amatpersonas deklarācija par 2018. gadu liecina, ka SIA Immunitas viņš 2018. gadā saņēmis algu nepilnu 8000 eiro apmērā un viņa laulātā ir A. Juraša.

Jautājumi Signei Bolei

Lai gan J. Jurašs De facto apgalvoja, ka SIA Immunitas līgums ar PNB banku bijis tikai uz dažiem mēnešiem 2017. gada rudenī, kāda, šķiet, piemirsta publikācija portālā Pietiek.com liecina, ka šī varētu būt, teiksim, neprecīza informācija.

Proti, pagājušā gada 14. aprīļa publikācijā «Winergy lieta: dati dod priekšstatu par summām, ko Guseļņikova banka regulāri maksājusi par sev labvēlīgu viedokli» atspoguļota atskaite par PNB bankas (tobrīd vēl Norvik banka) izdevumiem sabiedriskajām attiecībām un juridiskajiem pakalpojumiem 2015. gada četros mēnešos. No šīs atskaites izriet, ka arī 2015. gada rudenī SIA Immunitas regulāri saņēmusi vairākus tūkstošus no šīs bankas.

Ņemot vērā, ka 2015. gadā SIA Immunitas strādāja bijusī KNAB augsta līmeņa darbiniece Signe Bole, Neatkarīgā pagājušo ceturtdien uz viņas darba e-pasta adresi nosūtīja sekojošus jautājumus:

- Kāpēc tieši Jūs ministrs S. Ģirģens izvēlējās par biroja vadītāju, lai gan Jūs iepriekš bijāt JKP deputāta palīdze?

- Kāpēc Jūs paaugstināja par IeM parlamentāro sekretāri?

- Jūsu bijušie kolēģi Jūs uzskata par «Juraša un Strīķes» cilvēku - kāpēc nepalikāt pie JKP?

- Jūs esat ziedojusi Reģionu apvienībai - kāpēc aizgājāt pie citām partijām?

- Kādi bija Jūsu darba pienākumi A. Jurašas un J. Juraša firmā SIA Immunitas? Vai sniedzāt konsultācijas toreizējās Norvik bankas vadībai? Ja jūs personīgi ne, tad kurš no SIA Immunitas darbiniekiem to darīja?

Pēc neilga laika no S. Boles saņēmām starpatbildi: «Labdien! Paldies, Jūsu jautājumus saņēmu. Atbildi sniegšu tuvākajās dienās. Signe Bole.»

Atbildes sniedz pats ministrs

Tomēr pāris stundas vēlāk Neatkarīgajai zvanīja pats iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un skaidroja, ka viņa padomniecei saistībā arī krīzes situāciju valstī dārga ik minūte. Lai padomniecei neatņemtu laiku, kas būtu nepieciešams atbilžu sagatavošanai, viņš pats esot gatavs palīdzēt rast atbildes uz uzdotajiem jautājumiem.

«Šā brīža krīzes situācijā mūsu birojam ir milzīgs darba apjoms. Jāņem vērā, ka šobrīd esmu arī ekonomikas ministra pienākumu izpildītājs. Darba apjoms ir nenormāls,» skaidroja S. Ģirģens.

«Boles kundzi es pazīstu ļoti ilgu laika periodu, pirms es nokļuvu politikā. Mēs ikdienā kā juristi esam strādājuši arī tad, kad vēl strādāju advokatūrā. Es Boles kundzi pazinu kā vienu no augstākās klases juristiem,» teica ministrs.

«Aicināt darbā pie sevis - tā bija mana personīgā izvēle, un, ja kāds grib teikt, ka caur viņu varētu būt JKP ietekme vai man viņu piespēlēja, tad es saku absolūtu nē,» apgalvoja KPV LV politiķis.

«Viņai vispār nevajadzēja strādāt JKP. Pirms tam viņa bija deputāta palīgs Latvijas Reģionu apvienības deputātam Šica kungam. Pie viņas vērsās JKP, lai viņa konsultētu cilvēkus, kuriem nebija juridisko zināšanu un pieredzes Saeimā. Viens no JKP uzstādījumiem, lai viņa to varētu darīt, bija - viņai jākļūst par deputāta palīgu. Es viņai teicu, ka viņai nav jākļūst par deputāta palīgu un jādodas pie JKP. Viņi paši pie viņas vērsās pēc palīdzības, jo acīmredzot paši nebija tik kompetenti. Visiem cilvēkiem taču kaut kur ir jāstrādā,» skaidroja S. Ģirģens.

Jautāts, vai ministrs zināja, ka S. Bole ir strādājusi A. Jurašas un J. Juraša firmā SIA Immunitas, S. Ģirģens atbildēja: «Par SIA nebiju informēts. Nē. Es zinu tikai to, ka viņa ilgus gadus strādāja Valsts policijā augstā amatā, pēc tam KNAB. Kad beidzās darba attiecības ar KNAB, viņa kā jurists pārgāja privātpraksē.»

«Viņa ir gaišākais un godīgākais cilvēks, kādu es pazīstu,» apgalvoja S. Ģirģens.

«Pie manis strādā arī Jānis Veides kungs, kurš iepriekš strādāja Delnā. Viņa primārais uzdevums bija cīnīties ar korupciju iepirkumos, lai tie kļūtu caurspīdīgi,» uzsvēra ministrs un piebilda: «Jūs domājat, ka es nepārbaudu savus biroja darbiniekus? Arī viņus es pārbaudu! Pie manis birojā nenonāk cilvēki tā vienkārši kaut kur no ielas.»



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats