19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Latvijā zāļu viltojumi gājuši secen
Latvijā zāļu viltojumi gājuši secen
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 19. februāris 2020, 11:18
Gada laikā, kopš Latvijā darbojas zāļu verifikācijas sistēma, trauksmes signāls par iespējami viltotām zālēm ieskanējies vairākkārt, tomēr, pārbaudot medikamentus, nevienā gadījumā nav atklātas viltotas zāles. Tajā pašā laikā Eiropas Savienībā šīs jaunās, ar Eiropas regulu ieviestās sistēmas ietvaros atklāti 16 gadījumi, kad ceļā pie pacientiem bija viltotas zāles.

To, ka ikvienā aptiekā, pirms izsniegt pacientam recepšu medikamentu, tas ir jāverificē, proti, jāpārbauda tā atbilstība sistēmai, kas pierāda, ka zāles ir drošas un kvalitatīvas, nosaka Eiropas Savienības direktīva. Tomēr šis verifikācijas process aptiekās lielākoties norit faktiski nemanot, vismaz pacientam. Zāļu verifikācijas eksperti piekrīt, ka Latvijas farmaceiti ir vieni no pedantiskākajiem visā Eiropā, tāpēc arī nosacīti viltus signāli par, iespējams, viltotām zālēm Latvijas aptiekās atskan mazāk nekā vidēji Eiropā, un tas liecina par farmaceitu un aptieku darba kvalitāti, kā arī pienācīgu sagatavošanās procesu. Šī zāļu verifikācijas sistēma tika ieviesta pagājušā gada februārī. Tā attiecas uz visām recepšu zālēm un vienu bezrecepšu medikamentu - omeprozolu. Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane atgādina, ka sistēmas pamatprincips ir katru zāļu paciņu ražošanas procesā marķēt ar unikālu kodu. Šo kodu pārbauda tieši pirms zāļu pārdošanas aptiekā vai izlietošanas ārstniecības iestādē. Latvijā šai sistēmai ir pieslēgušies 1205 lietotāji - visas Latvijas aptiekas un slimnīcas, lielākā daļa veselības centru un lieltirgotavu. Mazāka aktivitāte ir no ārstu un zobārstu praksēm, taču pieslēgšanās turpinās. 

«Sistēma visu šo gadu ir bijusi stabila, darbojusies bez pārtraukumiem,» uzsver I. Erdmane, «sistēmas lietotāji pārbauda un dzēš kodus uz zāļu iepakojumiem, un varam teikt, ka sistēma veic galveno uzdevumu - sargā pacientus no viltotām zālēm.» Ja, pārbaudot kodu uz zāļu paciņas, rodas kādas problēmas, atskan trauksmes signāls jeb, precīzāk, sistēma rada trauksmes brīdinājumu. Šādi trauksmes brīdinājumi ir apmēram viens uz 1000 pārbaudītajām zāļu paciņām, kas ir 0,1 procents no kopējo pārbaudīto zāļu skaita. Pārbaudot visus brīdinājumus, atklājies, ka nevienā gadījumā tie nav bijuši par viltotām zālēm.

Veselības inspekcijas Farmācijas departamenta vadītājs Rihards Burmistris pastāstīja, ka visbiežāk trauksmes signāls ieslēdzas tehniskas kļūmes dēļ, piemēram, neprecīzi sistēmā ievadīti zāļu ražotāja dati vai nepilnības IT sistēmā vai skenerī, ar ko pārbauda kodu. Tomēr, kamēr nav noskaidrots, kāpēc izskanējis brīdinājums, zāles tiek noliktas «karantīnā», atsevišķā speciālā plauktā, lai tās nesajauktu ne ar vienām citām zālēm. Aptieka sadarbībā ar Veselības inspekciju veic izmeklēšanu, kāpēc nostrādājis signāls, sazinoties ar ražotāju, pārbaudot sistēmas darbu. Visi trauksmes brīdinājumi līdz šim bijuši saistīti ar tehniskiem jautājumiem, nevis viltojumiem.

Savukārt Eiropas Savienībā jau pirmajos sistēmas darbības mēnešos atklāti pirmie zāļu viltojumi. Vienā no lieltirgotavām tika atklāti četri iepakojumi ar ļaundabīgo audzēju ārstēšanai paredzētām zālēm. Tās nenonāca ne aptiekās, ne pie pacientiem. «Kopumā pa visu Eiropas Savienību šā gada laikā esam saņēmuši informāciju par 16 zāļu viltojuma gadījumiem,» sacīja R. Burmistris. Zāļu viltotāju mērķis ir ar pēc iespējas mazākiem ieguldījumiem nopelnīt pēc iespējas vairāk, tāpēc visbiežāk tiek viltotas dārgas zāles onkoloģijā, autoimūnu saslimšanu ārstēšanai paredzētas zāles. Zāļu viltošanas gadījumā tās var būt gan vielas, kurām nav nekāda terapeitiska rezultāta, tas ir, lietojot viltojumu, pacients domā, ka ārstējas, bet tas nenotiek, kā arī viltojumi var saturēt cilvēkam bīstamas vielas.

Pagaidām šī sistēma attiecas tikai uz recepšu medikamentiem un vienu bezrecepšu - omeprozolu, kas ir visvairāk viltotais bezrecepšu medikaments. Pagaidām nav plānots Eiropā ieviest verificēšanu arī bezrecepšu medikamentiem, bet, kā Neatkarīgajai pieļāva eksperti, ja situācija zāļu tirgū mainītos un sāktu lielākos apmēros viltot bezrecepšu zāles, noteikti tiktu domāts par jaunām regulām.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats