19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Delna pūš miglu par 300 tūkstošiem neesošajam kapu tramvajam
Delna pūš miglu par 300 tūkstošiem neesošajam kapu tramvajam
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 20. augusts 2019, 11:13
Delna, kas citiem pārmet netaisnīgu un bezatbildīgu apiešanos ar valsts budžeta līdzekļiem, par savu finanšu izlietošanu sabiedrību informē ļoti vāji. Skanstes tramvaja projekta uzraudzībai Delnai tika atvēlēti 356 731 eiro no Eiropas Komisijas (EK), taču, kā tie tikuši tērēti, informācija Delnas mājaslapā nav atrodama. Uz Neatkarīgās jautājumu par trešdaļas miljona izlietošanu Skanstes tramvaja projekta uzraudzībai, Delna strikti atbildēja: «Detalizētāka informācija netiks sniegta.»

SIA Rīgas satiksme īstenotā Skanstes tramvaja projekta iepirkumu uzraudzību Delna veic kopš 2016. gada 25. novembra EK finansēta projekta Integritātes pakts - pilsoniskās kontroles mehānisms ES fondu uzraudzībai ietvaros. Delnai šā darba veikšanai no Eiropas Komisijas līdzekļiem četru gadu laikā bija plānots piešķirt 356 731 eiro, par ko tikšot maksāta atlīdzība darbiniekiem, piesaistīti juridiskie un būvniecības eksperti plānoto 12 tramvaju iepirkuma uzraudzībai, kā arī tiks segti citi ar projekta uzraudzību saistītie izdevumi, t. sk. organizējot publiskas diskusijas un citus pasākumus, lai informētu sabiedrību par projekta attīstības gaitu.

Kopš uzraudzības sākuma ir pagājuši vairāk nekā divi gadi, taču šajā laikā Delna nav iepazīstinājusi sabiedrību ar detalizētu šim projektam atvēlēto līdzekļu izlietojumu. Taču šobrīd nav arī vairs paša uzraugāmā. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) 2018. gada decembrī apturēja Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma maksājumus Skanstes tramvaja projekta īstenošanai saistībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajiem kriminālprocesiem par Rīgas satiksmes iepirkumiem. Savukārt šā gada maijā CFLA ir pieņēmusi lēmumu izbeigt līgumu ar uzņēmumu Rīgas satiksme par šā projekta īstenošanu.

Delna, informējot par paveikto Skanstes tramvaja projekta uzraudzībā, uzsver, ka tā ir uzraudzījusi četrus Rīgas satiksmes iepirkumus un publicējusi trīs uzraudzības ziņojumus. Cik lielus līdzekļus projekta Integritātes pakts - ES fondu uzraudzība ietvaros Delna saņēmusi un kā šī nauda tikusi tērēta, Delnas mājaslapā nav atrodams.

Delnas projekta Integritātes pakts - pilsoniskās kontroles mehānisms ES fondu uzraudzībai vadītājs Jānis Veide Neatkarīgajai skaidro, ka Delna finansējumu šim projektam saņem dalītos maksājumos no mātes organizācijas Transparency International, kas ir projekta Integrity Pacts - civil control mechanisms for safeguarding EU funds vadošā partnerorganizācija. Delna regulāri iesniedz atskaites par paveikto un detalizētu finanšu izlietojuma atskaiti kopā ar detalizētu nākamā perioda izmaksu plānu. Savukārt Transparency International par kopējā finansējuma izlietojumu atskaitās Eiropas Komisijai.

«Projekta lielākā finansējuma daļa ir izlietota, lai piesaistītu neatkarīgus ekspertus: būvinženierus, transporta inženierus, zvērinātus advokātus u. c. Delnas darbinieki kopā ar piesaistītajiem ekspertiem analizēja Rīgas satiksmes iepirkumu dokumentus, īpaši to tehniskās specifikācijas, un norādīja uz nepilnībām. Tieši pateicoties šā kopīgā darba rezultātam, Delna apstrīdēja vairākus iepirkumus, kurus Rīgas satiksmei nācās labot, lai nodrošinātu godīgu iepirkumu procedūru,» sacīja J. Veide, neatklājot, cik daudz un par kādiem pakalpojumiem maksāts ekspertiem, darbiniekiem. «Detalizētāka informācija netiks sniegta,» strikti uzsvēra K. Veide.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats