19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Olu kaujas iziet starptautiskā arēnā
Olu kaujas iziet starptautiskā arēnā
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 19. augusts 2019, 10:52
Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija nosūtījusi Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam aicinājumu nekavējoties apturēt olu un olu produktu importu no trešajām valstīm. Uz tik radikālu rīcību Latvijas putnkopības nozarē strādājošos pamudinājis fakts, ka šogad vairākkārt olu produktu kravās no Ukrainas konstatētas salmonellas baktērijas.

Lai gan Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nav atklājis uzņēmuma nosaukumu, kura kravās uz robežas atrastas salmonellas baktērijas, to Neatkarīgajai atklāja pats uzņēmums - SIA Ovostar Europe. Ovostar vārds Valkas, Tukuma, Madlienas un citu Latvijas vietu iedzīvotājiem nav svešs. SIA Ovostar Europe māsasuzņēmums SIA Gallusman Latvijā ir iecerējis izveidot milzīgu olu ražotni.

Par iespējamo aizliegumu vēl nav lemts

Premjers Krišjānis Kariņš Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas vēstuli līdz pagājušās nedēļas ceturtdienas vakaram vēl nebija saņēmis. «Kad tā tiks saņemta, Krišjānis Kariņš ar to iepazīsies, un atbilde tiks sniegta likumā noteiktajā kārtībā,» Neatkarīgajai skaidroja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs.

Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija atklāj, ka vēstulē K. Kariņam izsaka pateicību par līdz šim paveikto darbu, tas ir, par papildu līdzekļu piešķiršanu pastiprinātai importa olu un olu produktu kontrolei no Ukrainas, taču, tā kā papildu pārbaužu laikā ir atklāts, ka salmonellu satur pat termiski apstrādāti produkti no Ukrainas un imports no Ukrainas sastāda trešdaļu no visu importēto olu apjoma, Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācija aicina nekavējoties apturēt olu un olu produktu importu no trešajām valstīm, norādot uz asociācijas rīcībā esošo zvērinātu advokātu biroja Eversheds Sutherland Bitāns ziņojumu par tiesiskajiem pamatiem aizliegumam importēt olu izstrādājumus no Ukrainas uz Latviju un Eiropas Savienību.

Ziņojuma secinājumos norādīts, ka pēc tam, kad dalībvalsts ziņojusi par konstatēto neatbilstību saistībā ar importēto pārtiku un pastāv risks, ka sabiedrības veselība var tik apdraudēta, dalībvalsts saskaņā ar regulu Nr.178/2002 ziņo Eiropas Komisijai par nepieciešamību noteikt kādu no šajā regulā noteiktajiem pasākumiem, kuru starpā ir konkrētās pārtikas importa aizliegšana no attiecīgās trešās valsts.

«Ņemot vērā, ka Latvijā īsā laika posmā jau četras reizes konstatēta dažādu olu produktu neatbilstība pārtikas nekaitīguma normām un ka sabiedrības veselība tiek apdraudēta, asociācija uzskata, ka olu un olu produktu imports no Ukrainas ir nekavējoties apturams,» teikts vēstulē.

Asociācija pozīciju par importa apturēšanu līdz visu Eiropas ražotājiem piemēroto prasību izpildīšanai Ukrainā pauda Eiropas Komisijas organizētajā Civilā dialoga grupā Mājputnu gaļa un olas, kas notika šī gada 16. jūlijā. Pozīcija guvusi atbalstu no Francijas, Lielbritānijas, Īrijas, Polijas un Itālijas putnkopības nozares organizāciju pārstāvjiem, ka arī no Eiropas līmeņa NVO - Eiropas Olu vairumtirgotāju, pārstrādātāju un pakotāju asociācijas un Eiropas Broileru gaļas un inkubācijas olu ražotāju asociācijas.

Arī Zemkopības ministrija aicinājusi EK stingrāk uzraudzīt Ukrainas olu ražotājus, lai pasargātu ES iedzīvotājus no salmonellas. Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards ir nosūtījis vēstuli EK veselības un pārtikas nekaitīguma komisāram, kurā EK tiek aicināta rīkoties un veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai nepakļautu patērētājus bīstamās pārtikas infekcijas - salmonelozes - draudiem. Pagaidām oficiāla atbildes reakcija nav sekojusi.

Stingrie noteikumi nepasargā no salmonellas baktērijām

Neskatoties uz Ukrainas Putnkopju apvienības vadītāja Sergeja Karpenko apgalvoto, ka «Ukrainā jau ilgstoši tiek ievēroti stingrāki nosacījumi salmonellas baktēriju kontrolei un novēršanai nekā Eiropas Savienības (ES) valstīs», šogad PVD uz robežas jau vairākkārt ir konstatējis salmonellas klātbūtni olu produktu kravās tieši no Ukrainas. SIA Ovostar Europe komercdirektors Edgars Lesnieks Neatkarīgajai atzīst, ka nesenie salmonellas baktēriju atklāšanas gadījumi no Ukrainas ievestajos olu produktos Ovostar Union bijuši īpaši nepatīkami, ņemot vērā Ovostar Union ražotnēs pēdējo gadu laikā veiktās ievērojamās investīcijas, lai pielāgotu ražošanas procesus ES prasībām.

«Līdz šim Ovostar Union ražotnes Ukrainā ir veiksmīgi izturējušas Eiropas Komisijas un neatkarīgā sertifikācijas un standartizācijas uzņēmuma Bureau Veritas veiktos auditus, kas arī bija priekšnoteikums tam, lai Eiropas Komisija piešķirtu atļaujas Ovostar Union ražotnēs ražoto produktu importam ES. Tāpat ražotnēm ir piešķirti ISO 9001: 2008: ISO 22000: 2005 (HACCP) un FSSC 22000 sertifikāti,» skaidro E. Lesnieks, piebilstot, ka, pat stingri ievērojot visus biodrošības pasākumus, diemžēl pilnībā izslēgt visus riskus nav iespējams nevienā ražotnē, arī ES. «To apliecina kaut vai tas, ka ik gadu tiek konstatēti desmitiem salmonellas gadījumu dažādos produktos (īpaši putnu gaļā), kas ražoti pašas ES ražotnēs,» sacīja E. Lesnieks.

Turklāt, kā atzina Ovostar Europe komercdirektors, SIA Ovostar Europe no Ukrainas ievestajos produktos salmonellas gadījumi ir konstatēti tikai uz Latvijas robežas. Viņš to skaidro ar faktu, ka Latvija lielākoties tiek izmantota produktu ievešanai un to izplatīšanai citās ES valstīs, kur tiek realizēti līdz 90 procenti no visa ievestā produktu apjoma.

«Ņemot vērā pēdējos PVD konstatētos salmonellas baktēriju klātbūtnes gadījumus, šobrīd tiek veiktas pastiprinātas pārbaudes uzņēmuma ražotnēs, kā arī veikti dažādi tehnoloģiskie pasākumi vēl stingrākai ražošanas procesu kontrolei. Līdz šim nekādas novirzes produktu drošības kontekstā nav konstatētas. Pēc pēdējā gadījuma, kad salmonellas baktēriju klātbūtne tika konstatēta olu baltuma pulvera partijā, mēs kā Ovostar Union grupas ražotās produkcijas izplatītājs ne tikai veicām paši savas neatkarīgās laboratoriskās pārbaudes sertificētā laboratorijā, bet atkārtotas pārbaudes tiem pašiem produktu paraugiem veica arī BIOR laboratorija, kas iepriekš pārkāpumus konstatēja. Nevienā no atkārtoto pārbaužu gadījumiem nekādi pārkāpumi no pārtikas drošības prasībām netika konstatēti,» teica E. Lesnieks. Līdzīga situācija bijusi ar maijā cauri Latvijai uz Portugāli vesto šķidro olu baltuma masu.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka salmonellas olu baltuma pulverī var būt izplatītas nevienmērīgi un dažādu viena produkta paraugu laboratorisko analīžu rezultāti var būtiski atšķirties. «PVD lēmums [attiecīgo partiju produktu izplatīšanu apturēt] ir pieņemts, pamatojoties uz starptautisko praksi, jo bieži salmonellas piesārņotajā produktā, proti, pulverī nav izplatītas vienmērīgi, tāpēc arī laboratorisko analīžu rezultāti var būtiski atšķirties,» teica PVD pārstāve.

Madlienieši putnu fermu tuvumā negrib

Ovostar Union Latvijā pārstāv divi uzņēmumi - SIA Ovostar Europe, kas nodrošina Ovostar Union ražotās produkcijas izplatīšanu Eiropas Savienībā, un Gallusman, kas Latvijā plāno būvēt jaunu olu ražotni, līdz 2026. gadam investējot tās izveidē vismaz 85 miljonus eiro un radot līdz 200 jaunu darba vietu. Ražotnes būvniecību plānots sākt 2019. gada otrajā pusē. Uzņēmums vietu rūpnīcai meklēja dažādās Latvijas vietās. Nesen notikušajā sabiedriskajā apspriešanā par Gallusman ieceri būvēt olu ražotni Madlienas pagastā Ogres novada iedzīvotāju attieksme bija visai noraidoša, ziņo LETA.

«Kopumā attieksme saistībā ar ieceri būvēt olu ražotni Madlienas pagasta teritorijā ir noraidoša, motivējot to ar dzīves vides kvalitātes pasliktināšanos. AS VentEko ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojums iedzīvotājus nepārliecināja,» pauda pašvaldības pārstāvji, norādot, ka iedzīvotāju ziņā ir izvēlēties veidu, kā cīnīties par vai pret attiecīgā investīciju projekta realizāciju, ja iedzīvotāji to nevēlas. Ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma sabiedriskā apspriešana ilgs līdz 27. augstam. Savukārt Ogres novada pašvaldības attieksme saistībā ar ieceri būvēt ukraiņu olu ražotni Madlienas pagastā esot neitrāla.

Putnu olu imports no Ukrainas, tūkst. kg

2018. gada janvāris 121

2018. gada februāris 154

2018. gada marts 618

2018. gada aprīlis 240

2018. gada maijs 301

2018. gada jūnijs 170

2018. gada jūlijs 261

2018. gada augusts 200

2018. gada septembris 86

2018. gada oktobris 188

2018. gada novembris 194

2018. gada decembris 137

2019. gada janvāris 177

2019. gada februāris 152

2019. gada marts 272

2019. gada aprīlis 498

2019. gada maijs 203

2019. gada jūnijs 201

Putnu olu (bez čaumalām) imports no Ukrainas, tūkst. kg

2018. gada janvāris 30

2018. gada februāris 10

2018. gada marts 48

2018. gada aprīlis 60

2018. gada maijs 38

2018. gada jūnijs 36

2018. gada jūlijs 54

2018. gada augusts 43

2018. gada septembris 41

2018. gada oktobris 56

2018. gada novembris 58

2018. gada decembris 41

2019. gada janvāris 49

2019. gada februāris 50

2019. gada marts 54

2019.gada aprīlis 38

2019.gada aprīlis 54

2019.gada aprīlis 54

Avots: CSP





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats