19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Apdrošināšanas pakalpojumus pērk vairāk
Apdrošināšanas pakalpojumus pērk vairāk
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 14. maijs 2019, 10:42
Apdrošināšanas nozarē šā gada pirmajos trīs mēnešos parakstīto prēmiju apjoms, salīdzinot ar 2018. gada pirmo ceturksni, ir pieaudzis par 7,4%. Vienlaikus klientiem izmaksātās atlīdzības ir pieaugušas divreiz straujāk nekā parakstīto prēmiju apjoms – par 15,8%. Kopumā 2019. gada pirmajā ceturksnī parakstītas apdrošināšanas prēmijas par 143,9 miljoniem eiro, bet atlīdzībās izmaksāti 86,2 miljoni eiro, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotā informācija.


Lielākais apdrošināšanas tirgus veids ar 36,3 miljoniem eiro parakstīto prēmiju ir veselības apdrošināšana (pieaugums par 8,3% pret 2018. gada 1. ceturksni). Atlīdzībās veselības apdrošināšanā izmaksāti 17,8 miljoni eiro, kas ir 17% pieaugums. Kā skaidro LAA prezidents Jānis Abāšins, veselības apdrošināšana Latvijā aug noturīgi, bet fakts, ka straujāk aug veselības apdrošināšanas izmaksātās atlīdzības, nozīmē, ka cilvēki daudz izmanto maksas pakalpojumus medicīnas iestādēs. «Acīmredzot ar valsts veselības aprūpes piedāvājumu nepietiek. To plašā pētījumā konstatēja arī Pasaules Veselības organizācija - ka Latvijā personisko maksājumu daļa veselības aprūpes izdevumos ir starp augstākajām Eiropas Savienībā,» atgādina J. Abāšins.

Dzīvības apdrošināšana, kas tradicionāli ir viens no lielākajiem apdrošināšanas veidiem, aizņem 18,4% no parakstīto prēmiju tirgus, taču izaugsme tajā bijusi zemāka nekā parasti - vien 4,2% prēmiju pieaugums pret iepriekšējo gadu. Iemesls tam ir meklējams notikušajā nodokļu reformā, kas būtiski samazināja uzņēmumu vēlmi piedāvāt darbiniekiem dzīvības apdrošināšanu kā motivācijas sistēmas daļu. LAA uzskata, ka būtu nepieciešamas izmaiņas, kas vairāk stimulētu juridiskās personas veidot ilgtermiņa uzkrājumus darbiniekiem.

Tāpat izaugsme 2019. gada pirmajos trīs mēnešos ir vērojama KASKO (10,2%) un īpašuma (16,7%) apdrošināšanā. KASKO parakstīto prēmiju apjoms sasniedza 23,3 miljonus eiro, īpašuma apdrošināšanā - 17,5 miljonus eiro. «Kā pozitīvu ziņu vēlos izcelt īpašuma apdrošināšanas diezgan straujo pieaugumu, kas liecina, ka cilvēki vairāk aizdomājas par sava īpašuma drošību,» saka J. Abāšins. Savukārt OCTA nozarē pēc pērnā gada kāpuma notikusi stabilizācija - prēmijas samazinājušās par 0,6%, sasniedzot 25 miljonus eiro, atlīdzības pieaugušas par 0,7%, sasniedzot 15,3 miljonus eiro.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats