19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » PVN likmes samazināšanas dēļ pieauguši Latvijas ražas pārdošanas apjomi
PVN likmes samazināšanas dēļ pieauguši Latvijas ražas pārdošanas apjomi
Autors: Kate Namniece, BIZNESS.LV / 15. novembris 2018, 13:44
Šoruden ievērojami palielinājusies pircēju interese par Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem, un vairāku produktu pārdošanas apjomi, salīdzinot ar iepriekšējā gada rezultātiem, palielinājušies par 20–50%, liecina Rimi Latvia novērojumi. Tas lielā mērā skaidrojams ar 2018. gada sākumā ieviesto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā, kas piemērota Latvijai raksturīgu svaigu augļu, ogu un dārzeņu piegādēm. 


Tā kā šogad rudens bijis siltāks, nekā ierasts, vietējo gurķu pārdošanas apjomi pieauguši par 20% un vēl oktobrī bija pieejami gurķi no Latvijas siltumnīcām. Krietni palielinājušies arī citu dārzeņu pārdošanas apjomi: ziedkāpostu un brokoļu pārdošanas apjomi pieauguši divas reizes, pašmāju zaļie loki kļuvuši par 25%, bet puravi – par 50% pieprasītāki, savukārt vietējo sakņaugu un iepakoto kartupeļu pārdošanas segmentā vērojams 20% pieaugums. Salīdzinot ar pagājušo gadu, labi padevusies arī ābolu raža, kas vēl pietiekami ilgi ļaus pircējiem iegādāties Latvijas ābolus. Šogad  septembrī āboli pārdoti par 39% vairāk nekā pagājušajā gadā, bet oktobrī – pat par 56% vairāk nekā pagājušogad. Savukārt dzērvenes oktobrī pārdotas par 19% vairāk nekā pagājušogad.

“Līdzīgi kā pagājušogad, arī šoruden pircēju vidū ļoti iecienīts izrādījies ķirbis. Vēl joprojām ir nopērkami arī Latvijā audzēti kartupeļi, sīpoli, bietes, burkāni, brokoļi, ķiploki, kā arī dažādi sakņaugi – baltie redīsi, rutki, kāļi, rāceņi. Tāpat arī turpinās vietējo audzētāju tomātu un gurķu ražas sezona no Mārupes, Getliņu un Mežvidu  siltumnīcām, kas visticamāk turpinās uzrādīt labus pārdošanas datus,” stāsta Rimi Latvia kategoriju departamenta direktors Milans Blūms.   

Jau kopš gada sākuma samazinātā PVN likme piemērota mazgātiem, mizotiem, lobītiem, grieztiem un fasētiem dārzeņiem, augļiem un ogām, bet to nepiemēro, ja šie produkti ir, piemēram, saldēti, sālīti vai kaltēti. Lai arī likumdošanas izmaiņas attiecināmas uz Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, pat ja tie ir importēti, tieši ražas laikā iespējams visveiksmīgāk novērtēt šīs nodokļu izmaiņas labvēlīgo ietekmi uz Latvijā audzētu produktu apriti.

“Samazināta PVN likme Latvijai raksturīgiem augļiem un dārzeņiem ir liels ieguvums patērētājiem. Šogad vasara bija sausa, un tas ietekmēja augļu un dārzeņu pašizmaksas kāpumu. Taču, pateicoties samazinātai PVN likmei, patērētāji augļu un dārzeņu cenas pieaugumu nemanīja. Tādēļ pircējiem ir iespēja par labu cenu izvēlēties Latvijā audzētu produkciju, kas no dobes līdz veikalam mērojuši krietni mazāku attālumu nekā importētie produkti. Tas ļauj būt lojāliem vietējo audzētāju partneriem, ko pārtikas tirgotāji labprāt izmanto,” skaidro Noris Krūzītis, Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors.

Rimi un SKDS veiktais ēšanas ieradumu pētījums “Kā ēd Latvijā?” liecina – līdz ar zināšanām par veselīgu uzturu pieaug sabiedrības vēlme ēst veselīgāk un izvēlēties svaigu, kvalitatīvu pārtiku. Trīs ceturtdaļām Latvijas iedzīvotāju dažādu zaļumu, augļu un dārzeņu lietošana uzturā kļuvusi par paradumu. Tāpat 72% Latvijas iedzīvotāju novērtē to, vai produkts audzēts vai ražots Latvijā. Arvien vairāk pircēju izvēlas jau daļēji sagatavotus dārzeņus, piemēram, ātri pagatavojumus kartupeļus gan daiviņās, gan salmiņos, kā arī dažādas dārzeņu izlases cepšanai. 




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats