28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Aptauja: 55% strādājošo virsstundas netiek apmaksātas
Aptauja: 55% strādājošo virsstundas netiek apmaksātas
Autors: NRA.lv / 13. decembris 2017, 10:14
Vairāk nekā puse nodarbināto strādā virsstundas, un 55% no viņiem tās netiek apmaksātas, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.


Vairāk nekā puse nodarbināto strādā virsstundas, un 55% no viņiem tās netiek apmaksātas, liecina darba portāla CV Market veiktā aptauja.

Aptaujā „Vai Jūs strādājat virsstundas?" 30% respondentu apgalvojuši apstiprinoši, norādot, kas tās gan nav apmaksātas, 26% aptaujāto virsstundas nestrādā vispār, 25% aptaujas dalībnieku to dara un saņem papildus samaksu, savukārt 19% strādājošo virsstundu darbu izvēlas reti.

No visiem tiem, kuri apstiprinājuši, ka strādā virsstundas, 55% tās netiek apmaksātas, savukārt 45% saņem papildus samaksu.

„Nereti darba līgumos jau pienākumu aprakstā tiek paredzēts darba laiks ārpus vispārpieņemtajām darba stundām, līdz ar to liekot darbiniekam domāt, ka tas ietilps viņa pamatpienākumos, un papildus samaksa nepienākas. Taču tā tam nebūtu jābūt," aptauju komentē CV Market personāla atlases vadītājs Kristaps Kolosovs. Viņš skaidro, ka šādu tendenci bieži rada arī situācijas, kurās virsstundu darbu ir grūti precīzi definēt. Piemēram, darbiniekam tiek uzdots konkrēts pienākumu apjoms ar noteiktu gala termiņu, taču netiek prasīts, lai tas tiek darīts ārpus oficiālā darbalaika, lai gan ir skaidrs, ka šādu apjomu nav iespējams paveikt noteiktajās darba stundās.

Aptaujas dati arī parāda, ka vairākumā gadījumu virsstundas strādā vīrieši. Gan stiprā dzimuma pārstāvji, gan sievietes vecumā līdz 35 gadiem biežāk norādījušas, ka papildu darbs ir apmaksāts, savukārt nodarbinātie virs 35 gadiem biežāk apgalvo, ka virsstundas strādā bez papildus atalgojuma.

Papildu darbs biežāk tiek apmaksāts transporta un loģistikas nozarē, klientu apkalpošanas, būvniecības un nekustamā īpašuma jomā, savukārt biežāk virsstundas neapmaksā asistēšanas, administrēšanas, cilvēkresursu un finanšu nozarēs. Izteikti nevienlīdzīga situācija ir pārdošanas un mazumtirdzniecības jomās strādājošajiem. Ievērojams skaits aptaujas dalībnieku, kuri darbojas šajā nozarē, norādījuši, ka virsstundas viņu darbadevējs apmaksā, tikpat daudz respondentu atklājuši, ka par šādu papildus darbu lielāku atalgojumu nesaņem.

Lai šādas situācijas nerastos, K.Kolosovs iesaka, jau slēdzot darba līgumu, īpašu uzmanību pievērst darba stundu skaitam un to samaksai, kā arī atalgojumam svētku dienās un nakts stundās. Savukārt uzņemoties papildpienākumus, darbiniekam izvērtēt, vai tas neprasīs papildus laiku ārpus noteiktā darba laika, un ja tā, pārrunāt ar darba devēju, atalgojuma sistēmu šādā gadījumā. Savukārt darba devējiem jāatceras, ka apmaksāt virsstundas ir ne tikai pienākums, bet arī uzticams veids, kā iegūt lojālus darbiniekus un kvalitatīvi paveiktu darbu.

Tikmēr kaimiņvalstī Igaunijā situācija ir nedaudz labāka. Tur CV Market veiktā aptauja liecina, ka 54% strādājošo virsstundas tiek apmaksātas, 46% darbinieku naudu par papildus darbu nesaņem.

CV Market aptaujā "Vai Jūs strādājat virsstundas?" kopumā piedalījās 740 respondenti vidēji vecumā no 20 līdz 55 gadiem.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats