19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Top megaveikals Akropole! Vai kļūdas, būvējot lielveikalus, ir pagātnē?
Top megaveikals Akropole! Vai kļūdas, būvējot lielveikalus, ir pagātnē?
Autors: NRA.lv / 24. jūlijs 2017, 10:58
Beidzot arī pie mums, Latvijā parādīsies tik pat milzīgs "bezizmēra" tirdzniecības centrs, kādu latvieši ar skaudību jau gadiem ir apmeklējuši Kauņā, Viļņā un cituviet Lietuvā. Šāds ir pirmais vērtējums, kas nāk prātā, uzzinot, ka Rīgā uzsākta vērienīgās "Akropoles" būvniecība. Taču šim notikumam ir arī otrs aspekts- proti, pēc Maximas traģēdijas gribot negribot prātā nāk jautājums: kādus secinājumus ir izdarījuši milzīgo konstrukciju būvnieki, lai šādas katastrofas neatkārtotos?


1841.gadā tika dibināta Kuzņecova porcelāna un fajansa fabrika. 169 gadus vēlāk tā savu darbību pārtrauca, bet pēc trīs gadiem tika nojaukta pilnībā, paliekot tikai skursteņiem. 21. jūlijā, turpat notika laika kapsulas svinīgā ceremonija tirdzniecības centram „Akropole.”

Plāni par daudzfunkcionālo tirdzniecības centru eksistēja jau sen, tomēr vien šī gada aprīlī, kad par tā būvnieku kļuva SIA „Merks”, šis vērienīgais projekts sāka attīstities strauji. Kapsulas saturam savu artavu deva Rīgas mērs Nils Ušakovs, kā arī Lietuvas vēstnieks Artūras Žurauskas un citi, tomēr zemē guldīta tā vēl netika - kaut kad vēlāk būvnieki tam atradīšot piemērotāko vietu.

Saprotams, ka 100,2 miljonus eiro vērtais projekts radīs jaunas darbavietas - vairāk nekā 1500. Piedevām, pateicoties tam, Slāvu tilts tiks pie jaunas estakādes, bet Salaspils iela tiks izremontēta un labiekārtota. Tiks iestādīti pat 718 jauni koki.

Un tomēr. Visi šķietamie ieguvumi tomēr neliek aizmirst neseno, skaudro un traģisko Maximas traģēdijas pieredzi, kad megabūves celtnieku neuzmanības dēļ bojā gāja desmitiem cilvēku.

Protams, nevienam negribas tapt salīdzinātam ar tik traģisku pieredzi. Un tomēr. Kādus secinājumus ir izdarījuši "megabūvju" celtieki?

„Akropole” būvēšanā talkā pirmoreiz tiks ņemtas jaunākās tehnoloģijas -projektēšanas platforma, kura darbu atvieglos visiem iesaistītajiem. Tomēr „Merks” celtniecības direktors Jānis Šperbergs sarunā ar NRA.lv neslēpj - pilnībā kļūdas tas neizslēdz un cilvēciskais faktors pastāv jebkurā gadījumā: „Ja konstruktors iedos nepareizu sākotnējo informāciju, sistēma tā arī to izprojektēs. Tāpēc ir ieviesta dubultā kontrolē un neatkarīgas ekspertīzes.”

„Sabiedrība vienmēr dzīvo emocijās, bet ir jāiet laikam līdzi,” sacīja Šperbergs. „Es uzskatu, ka jebkura jauna ēka būs labāka par veco, ja vien visi tajā iesaistītie darbu darīs godprātīgi.”

Tas viss izklausās daudzsološi, tomēr šodienas Latvijas realitāte, ne bez iemesla, ir tāda, ka šādu vērienīgu jaunu projektu celtniecība izsauc bažas. Jo vairāk, ja tas ir lielveikals...

Šperbergs norāda, ka bažām nav pamata, jo nekad iepriekš Latvijā tik vērienīgs un smalki plānots projekts nav bijis: „Visi iepriekšējie centri tika būvēti... nu, kā sanāca, tā būvēja.”

„Saprotams, ka visa tā vēsture, kas ir iespiedusies atmiņā ar Zolitūdes traģēdiju - cilvēki to joprojām nespēj aizmirst... Bet tur jau nebija vainīgs veikals vai attīstītāji. Tur bija vainīgi konkrēti cilvēki, kurus noskaidros tiesa,” sabiedrības iespējamās šaubas izprot „Merks” celtniecības direktors. „Jebkurā gadījumā, viņi nekādā veidā saistīti ar šo jauno centru. Absolūti nav.”

Daudzfunkcionālo tirdzniecības centru „Akropole” plānots pabeigt līdz 2019.gada janvārim.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats