19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Ašeradens: CETA paver jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem
Ašeradens: CETA paver jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem
Autors: BNA / 24. februāris 2017, 10:03
Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ceturtdien, 23. februārī tikās ar Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministru Fransuā Filipu Šampaņu (François-Philippe Champagne), lai pārrunātu Latvijas un Kanādas līdz šim īstenoto ekonomisko sadarbību un iespējas, kādas paver visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Kanādu jeb CETA.

“Latvijai un Kanādai jau ir izveidojusies veiksmīga un stabila sadarbība, tomēr mēs saskatām iespējas divpusējās ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Šodien Saeima atbalstīja CETA un arī ES – Kanādas stratēģiskās sadarbības līgumu, tādejādi liekot labu pamatu turpmākai sadarbības attīstībai. Turklāt līdz ar CETA ir radīts jauns, augsta līmeņa starptautiskās tirdzniecības standarts, kas kļūs par ceļvedi nākamajiem sadarbības līgumiem visā pasaulē,” ar gandarījumu pauda Arvils Ašeradens.

Latvijas un Kanādas divpusējās tirdzniecības apjomi pēdējo piecu gadu laikā stabili pieauga un šobrīd Kanāda ieņem 41.vietu starp Latvijas nozīmīgākajām tirdzniecības partnervalstīm.

“CETA paver jaunas iespējas Latvijas uzņēmumiem, un esmu pārliecināts, ka ieguvumus no CETA izjutīs vairākas Latvijas tautsaimniecības nozares, it īpaši mazie un vidējie uzņēmumi, kam nu būs daudz plašākas iespējas integrācijai Ziemeļamerikas tirgū” tiekoties ar Kanādas ministru atzina Arvils Ašeradens.

Līdz ar CETA tiks atceltas importa nodevas tādām Latvijas precēm kā zivju konservi, kakao konditoreja, kosmētika, pārstrādāti lauksaimniecības produkti, kūdra u.c.

Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti arī attīstīt sadarbību mašīnbūves, būvniecības, lauksaimniecības un pārtikas pārstrādes, IKT u.c. jomās, kā arī piedalīties Kanādas valsts iepirkumu konkursos. Tāpat potenciāls ir sadarbībai ar Kanādu finanšu, telekomunikāciju, enerģētikas un transporta jomā.

Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā Filips Šampaņs sarunās atzina, ka “Līgums ir tikai sākums, lai veidotu ciešākas ekonomiskās attiecības starp Latviju un Kanādu. Vienlaikus šobrīd ir svarīgi īstenot konkrētus pasākumus, lai veicinātu uzņēmēju izpratni par reālām uzņēmējdarbības iespējām, ko sniedz CETA.”

Kā iepriekš ziņojusi Ārlietu ministrija, Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministra Fransuā Filipa Šampaņa vizītes laikā 23.februārī norisināsies publiska diskusija “Eiropas Savienības (ES) un Kanādas Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums (CETA) – ieguvumi un iespējas”, kurā piedalīsies Kanādas starptautiskās tirdzniecības ministrs, ĀM parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī Saeimas un Eiropas Parlamenta deputāti.

CETA nolīgumu ES un Kanāda parakstīja 2016. gada 30. oktobrī, savukārt 2017. gada 15. februārī to atbalstīja Eiropas Parlaments. Nolīgums veicinās ES un Kanādas savstarpējo tirdzniecību, radīs jaunas darbavietas, veicinās ekonomisko izaugsmi un sniegs jaunas iespējas uzņēmumiem.

Nolīgums paredz ne tikai muitas nodokļu likvidēšanu, bet arī virkni citu noteikumu tirdzniecības atvieglošanai, vienlaikus saglabājot ES pārtikas drošuma, sociālos un vides aizsardzības, kā arī citus standartus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats