28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » “Zemnieku saeima” : Deputātiem trūkst vēlmes ierobežot LIZ izpārdošanu ārzemniekiem
“Zemnieku saeima” : Deputātiem trūkst vēlmes ierobežot LIZ izpārdošanu ārzemniekiem
Autors: BNA / 21. februāris 2017, 13:26
Otrdien, 21.februārī, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija galīgajā lasījumā skatīs likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos” ”. Biedrība “Zemnieku saeima” gan uz otro, gan trešo lasījumu iesniegusi virkni priekšlikumus, taču līdz šim no tiem neviens nav ticis atbalstīts no deputātu puses.



Lielākā daļa priekšlikumu pārņemti no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kā piemēram, Francijas, Austrijas, Dānijas, Igaunijas, Lietuvas un Ungārijas. Tomēr lauksaimniekiem palika iespaids, ka deputātiem pietrūkst vēlmes ierobežot Latvijas lauksaimniecības zemes nonākšanu ārzemnieku un investoru rokās, un process apzināti tiek vilcināts.

Biedrības „Zemnieku saeima” priekšsēdētājs Juris Lazdiņš uzsver: “Mēs uzskatām, ka zeme kā nacionālais resurss ir jāsaglabā vietējo lauksaimnieku rokās. Gan „Zemnieku saeima”, gan deputāti vairākus gadus strādā pie grozījumiem likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”, un pēc pēdējiem notikumiem mums ir iespaids, ka likumprojekts apzināti tiek vilcināts. Ar katru šādu Saeimas deputātu pasivitāti arvien vairāk tiek apdraudēta mūsu bērnu un mazbērnu nākotne. Vislielākie cietēji no šādas Saeimas deputātu bezatbildības tuvākajā laikā būs tieši mazās un vidējās saimniecības, kuras var palikt bez galvenā šīs valsts resursa – lauksaimniecības zemes.”

z/s „Mežacīruļi” saimnieks Juris Cīrulis uzsver, ka, ja Tautsaimniecības komisijas deputāti nav spējīgi atrisināt valstiski svarīgus jautājumus un ierobežot Latvijas lauksaimniecības zemes iztirgošanu, tad vienkārši ir jāveic šo deputātu rotācija uz citām komisijām.” Deputātiem nedrīkst ļaut iesūnot, ir jāļauj vietā nākt tādiem cilvēkiem, kuri ir spējīgi domāt, uzņemties atbildību un pieņemt Latvijas tautsaimniecībai svarīgus lēmumus.”

„Zemnieku saeima” bija iesniegusi sekojošus priekšlikumus: personai, kura vēlas iegādāties zemi Latvijā, būtu jāzina valsts valoda, pastāvīgajai un deklarētajai dzīvesvieta jābūt Latvijas teritorijā, tāpat ir jābūt zināšanām vai pieredzei lauksaimniecībā, kā arī jāatbild uz pašvaldības komisijas uzdotajiem jautājumiem un iegādātā zeme būtu jāizmanto lauksaimnieciskajā ražošanā.

Tiek uzsvērts, ka neviens no iesniegtajiem priekšlikumiem netika atbalstīts otrajā lasījumā, tāpēc “Zemnieku Saeima” cer, ka pirms trešā lasījuma Saeimas deputāti beidzot spēs izvērtēt prioritātes un atbalstīs Latvijas lauksaimniekiem un pārējiem iedzīvotājiem svarīgus jautājumus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats