17. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Dailis, Herberts, Umberts
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » VID kādā uzņēmumā Rēzeknē konstatē viltotus degvielas čekus gandrīz 150 tūkstošu latu vērtībā
VID kādā uzņēmumā Rēzeknē konstatē viltotus degvielas čekus gandrīz 150 tūkstošu latu vērtībā
Autors: Guntis Kokars / NRA.lv / 3. maijs 2012, 16:53
Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatējis viltotus degvielas čekus kādā uzņēmumā Rēzeknē – šoreiz 149 693,17 latu vērtībā par 181 861 litra dīzeļdegvielas iegādi, portālu «Bizness.lv» informēja VID. 


2012.gada aprīlī VID Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonas veica tematisko pārbaudi kādā uzņēmumā Rēzeknē, kura reģistrētais darbības veids ir kravu pārvadājumi pa autoceļiem.

Tematiskās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka virkne ierakstu par degvielas iegādi uzņēmuma grāmatvedībā ir veikti, pamatojoties uz elektronisko kases sistēmu čekiem, kuru vizuālais izskats radīja aizdomas par to autentiskumu.

Grāmatvedībā uzrādītie degvielas iegādes attaisnojuma dokumenti liecināja, ka uzņēmums periodā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada martam četrās degvielas uzpildes stacijās Rēzeknē lielos daudzumos ir iegādājies dīzeļdegvielu, norēķinoties par to skaidrā naudā.

Aprīļa beigās VID amatpersonas veica kontroles pasākumus tajās degvielas uzpildes stacijās, kurās uzņēmums it kā bija iegādājies kopumā 181 861 litru dīzeļdegvielas 149 693,17 latu apmērā, veicot norēķinus skaidrā naudā.

Pārbaudot degvielas uzpildes staciju elektronisko kases sistēmu kontrollentes, tika konstatēts, ka uzņēmuma grāmatvedībā uzrādītie kases sistēmu čeki vizuāli atšķiras no tiem čekiem, kādus izsniedz attiecīgās degvielas uzpildes stacijas, un uzņēmuma grāmatvedībā atspoguļotie dīzeļdegvielas iegādes darījumi šo degvielas uzpildes staciju kases sistēmu kontrollentēs nav uzrādīti. Tad liecina, ka pārbaudāmais uzņēmums minētos 181 861 litru degvielas nav iegādājies šajās degvielas uzpildes stacijās.

Tāpat tematiskās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka nodokļu maksātājam speciālās atļaujas (licence) kravas komercpārvadājumu veikšanai darbības termiņš ir beidzies jau 2011.gada martā, bet saskaņā ar pārbaudes laikā uzrādītajiem dokumentiem uzņēmums turpina sniegt kravas komercpārvadājumu pakalpojumus arī pēc licences termiņa beigām.

Par konstatētajiem pārkāpumiem uzņēmumam uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā un tiks sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 166.6 panta pirmo daļu[1] un 166.2 pantu[2], un tuvākajā laikā tiks uzsākts nodokļu audits, savukārt grāmatvedības dokumenti pēc nodokļu audita pabeigšanas tiks nosūtīti arī Valsts policijai izvērtēšanai par kriminālprocesa uzsākšanu par dokumentu viltošanu.

Līdz šim Valsts policijai nodoti divi administratīvo lietu materiāli par iespējamiem dīzeļdegvielas čeku viltojumiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: degvielas čeki, Rēzekne, VID

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats